Zárlat alatt Kalifornia, leáll a NASA, késhet a holdraszállás, jön az amerikai családsegítő csomag

Több 444 videó?
Szeretném

Zárlat alatt van egész Kalifornia. Helyi idő szerint péntek éjféltől az új koronavírus terjedése miatt, senki nem hagyhatja el az otthonát - rendelte el Gavin Newsom, az amerikai állam kormányzója csütörtök este.

Az Egyesült Államokban Kalifornia az első tagállam, ahol ilyen szigorú korlátozást vezettek be. 

A kormányzó döntése értelmében több mint 40 millió kaliforniainak otthon kell maradnia annak érdekében, hogy gátat vethessenek az új típusú koronavírus terjedésének. A rendelet értelmében az állam területén csakis az élelmiszerboltok, a patikák, a benzinkutak és a bankok maradhatnak nyitva, igaz, korlátozott idősávban. Emellett tovább dolgoznak a rendőrök és a kormányzati feladatokat ellátó hivatalok.

Sajtókonferenciáján Newsom nem közölte, hogy a rendelete meddig marad érvényben. Csupán annyit szögezett le: "ez az állapot nem fog örökké tartani". Jelezte viszont, hogy legalább 19-20 ezer megbetegedésre lehet számítani. Elemzők szerint azonban ennél akár még jóval többen is megfertőződhetnek, hiszen egyedül Los Angelesben mintegy 60 ezer hajléktalan él az utcán.

Kaliforniában az elmúlt napokban nemcsak a kormányzó hozott fokozatosan rendelkezéseket a rendkívül gyorsan terjedő koronavírus terjedésének megakadályozására, hanem egyes városok polgármesterei és az állam egészségügyi hatóságai is így tettek. Sok helyütt már korábban lezárták az üzleteket, éttermeket, klubokat, lemondták a rendezvényeket, és a tanintézményekben áttértek a távoktatásra. San Franciscóban és környékén, valamint a fővárosban, Sacramentóban arra szólították fel a helyieket, hogy ne hagyják el otthonaikat. Los Angeles a Newsom beszéde előtti órákban csatlakozott e városokhoz.

"Most a mi felelősségünk is, hogy minél több életet megmentsünk" - fogalmazott Eric Garcetti, Los Angeles polgármestere. Beszédében Gavin Newsom kormányzó is a felelősséget hangsúlyozta. Azt mondta: "itt az ideje, hogy valamennyien, egyénekként és közösségekként egyaránt, felismerjük, mit kell tennünk".

Kalifornia egyike azoknak az amerikai tagállamoknak, amelyeket a legjobban sújt az új típusú koronavírus terjedése. 

Csütörtök esti adatok szerint 1040 fertőzést diagnosztizáltak, és 19 halálos áldozatot követelt a kór. Az északnyugati Washington államban több mint 1300 fertőzést tartanak nyilván. A legrosszabb helyzetben a keleti parti New York állam van: ott több mint 5200 vírusteszt bizonyult pozitívnak.

A koronavírus-járvány veszélye miatt az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA is ideiglenesen bezárta két űrhajófejlesztő és összeszerelő üzemét, 

ami miatt késedelmet szenvedhet az amerikai űrhajósok tervbe vett visszatérése a Holdra négy év múlva.

Jim Bridenstine NASA-igazgató csütörtöki közleményében arról tájékoztatott, hogy bezárt a New Orleans-i Michoud szerelőcsarnok és a közeli Mississippi állambeli Stennis űrkozpont, tekintettel arra, hogy terjed a térségben a koronavírus-járvány, ráadásul az utóbbi üzem egyik alkalmazottja is megfertőződött.

A NASA tavaly tavasszal ismertette a három szakaszban megvalósítandó Hold-program részleteit. Eszerint 2024-re tervezik űrhajósok küldését a Holdra, majd a harmincas évek közepén a Marsra. Hírügynökségek szerint az üzembezárások fékezhetik a Holdra szállási programot, amely fontos lépcsőfoka a későbbi Mars-programnak.

Mindeközben az amerikai republikánusok csütörtök este beterjesztették a szenátusban a mintegy 1000 milliárd dolláros gazdaságélénkítő tervet, 

amely az új típusú koronavírus-járvány miatti gazdasági visszaesés következményeit próbálja enyhíteni.

Mitch McConnell, a republikánusok szenátusi frakcióvezetője arra kérte politikustársait, hogy minél előbb voksoljanak a tervezetről. Sürgetőnek mondta a helyzetet, és idézte a hivatalos adatokat, amelyek szerint egyetlen hét alatt 70 ezer ember veszítette el a munkáját az Egyesült Államokban a járvány miatt előállt gazdasági helyzetben.

A terv elsősorban a kisvállalkozások és a munkavállalók megsegítését célozza, és magában foglalja azt a "csekkpolitikát", amelyet a napokban többször említett Donald Trump amerikai elnök is. Ennek értelmében a felnőtt amerikai állampolgárok egyszeri csekket kapnának napi gondjaik enyhítésére. A sajtóértesülések eddig 1000 dolláros (mintegy 330 ezer forintos) összegről szóltak, de a csütörtökön este nyilvánosságra hozott javaslatból kiderül: minden jogosult felnőttnek 1200 dolláros (csaknem 400 ezer forintos) csekket kézbesítenének, és gyermekenként további 500 dollár (165 ezer forint) járna. 

Nem mindenki kapna azonban azonos összeget, és egyesek egyáltalán nem részesülnének a segítségben. 

A juttatást a jövedelemtől tennék függővé: az egyénenként évi 99 ezer dollárnál, családonként pedig évi 198 ezernél magasabb bevétellel rendelkezők egyáltalán nem számíthatnak rá. Amennyiben a szenátusban elfogadják a tervezetet, a demokrata többségű képviselőháznak is meg kell azt szavaznia. (via MTI)