A koronavírus veszélyeiről tájékoztatott republikánus politikusok épp a tőzsde bezuhanása előtt adták el a részvényeiket

külföld
2020 március 21., 06:39

Két amerikai republikánus képviselő is kiállt amellett, hogy semmi rosszat nem követtek el akkor, amikor zárt ajtós tájékoztatón értesültek a koronavírus-járvány megérkeztéről, gyorsan túladtak jelentős mennyiségű részvényen, még a piacok összeomlása előtt, írja a Reuters

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságát elnöklő Richard Burr február 13-án például előbb megnyugtatta a közvéleményt, hogy az ország készen áll a vírus elleni védekezésre, majd 33 tranzakció során összesen 1,7 millió dollár értékű részvényt adott el.  

photo_camera Fotó: MARK WILSON/AFP

Kelly Loeffler szintén több millió dollár értékben adott el részvényeket abban az időszakban, amikor még csak a politikai elit kapott naprakész és hiteles tájékoztatást a közelgő vírus mértékéről. A politikusok tranzakcióiról pénteken számolt be az amerikai sajtó, utána pedig rengetegen voltak, akik a lemondásukat követelték. Nemcsak a demokraták oldaláról, de még republikánus politikusok és ismert konzervatív kommentátorok is. 

A botrány épp akkor tört ki, amikor a demokrata és a republikánus szenátorok a kormánnyal közösen próbálnak meg összeállítani egy mentőcsomagot a koronavírus hatásainak enyhítésére. 

photo_camera Kelly Loeffler Fotó: Drew Angerer/AFP

Burr amúgy a nyilvánosság előtt rendre ugyanazt hangoztatta, amit akkoriban még Trump is képviselt: hogy az Egyesült Államok készen áll a vírus megfékezésére. Ugyanakkor két héttel a részvényei eladása után egy privát rendezvényen állítólag arról beszélt, hogy a vírus sokkal agresszívabb, mint bármi, amit a közelmúltban láthattunk. Ekkor még mindig  a Wall Street bezuhanása előtt voltunk időben. 

Burr azt állítja, hogy ő pusztán a nyilvános hírekre támaszkodva döntött a részvényei eladásáról. Megérti ugyan, miért jutottak sokan arra a következtetésre, amire, épp ezért kérte is a szenátus etikai bizottságát, hogy vizsgálják ki az ügyét. 

Loeffler januárban lett a szenátus tagja, és január 24-e, illetve február közepe között 27 tranzakció során összesen 3,1 millió dollár értékben adott el részvényeket. Sajtóhírek szerint az eladások azután kezdődtek meg, hogy Loeffler először vett részt a szenátoroknak tartott koronavírus-tájékoztatókon. 

A szenátor ugyanakkor azt állítja, hogy csak három héttel később értesült az eladásokról, és nincs köze a portfóliójának a kezeléséhez. 

Donald Trump jelezte, hogy feltehetően ki kell vizsgálni a szenátorok ügyét, ugyanakkor beszélt arról is, hogy a republikánus szenátorokat általában rendkívül tiszteletreméltó emberekként ismeri.