Karanténmúzeummá alakul át a Róth Miksa Emlékház, heti három online előadással

KULTÚRA
2020 március 24., 12:49

Eleve Budapest egyik megmenőbb alig ismert emlékhelye a Róth Miksa Emlékház a Budapest VII. kerületi Nefelejcs utcában, és most igazán jól, vagyis kesergés helyett egy ígéretes online programsorozat meghirdetésével reagáltak a vírusfenyegetésre. Pedig nekik is úgy kellett a járvány, mint üveges zsidónak a hanyattesés

(Róth Miksa a XIX. század végének és a XX. elejének nagy magyar üvegművésze volt, aki a Parlamenttől, a Gresham-palotától és a Nemzeti Banktól kezdve egy rakás híres fővárosi és magyarországi épület színes üvegablakait tervezte. A mostani emlékházban lakott és ott volt a műhelye is.)

Ők is bezártak most természetesen, de nem lógatják a lábukat, hanem a lehető legjobban reagálva megpróbálják elszórakoztatni magukat és minket is. Ezért találták ki a Róth Miksa pandémia akadémia fantázianevű sorozatot.

Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy március 27-étől, péntektől kezdve minden hétfőn, szerdán és pénteken este nyolckor tartanak egy élő online előadást valami olyan témában, ami egyfelől szórakoztatónak ígérkezik, másrészt valahogyan kapcsolódik Róth Miksához. Ezek lesz az első öt alkalom témái:

március 27. péntek 20.00
Róth-Weiss-Grün – miért van sok zsidónak német hangzású neve?

március 30. hétfő 20.00
Miért pofozták a zsandárok az üvegfestő feleségeket?

április 1. szerda 20.00
Hogyan került Róth Miksa ablaka a holland királyi palotába?

április 3. péntek 20.00
Kertész Imre, Konrád György, Békés Pál a Nefelejcs utcában

április 6. hétfő 20.00
Titkos kincsek: a kolozsvári Róth ablakok

Az előadások az Emlékház fb-oldalán nézhetők meg.

“Érdekes, kevéssé ismert dolgokról fogunk szólni” - írják a szervezők - “Máskor digitális flash mobot vagy épp otthoni gyerekprogramot javaslunk. Tíz percig együtt leszünk azokkal, akik pandémia idején is hisznek a kultúra hasznában, erejében és tudják, hogy a kultúra nemzeti alap.”

Ezt a programot azért is ajánljuk, mert a tematika miatt a fiatalok mellett az idősebb felhasználóknak is érdekes lehet, úgyhogy ha a szüleid/nagyszüleid neteznek, jó tipp lehet nekik.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.