Nem kell igazolás a munkába járáshoz, le lehet vinni a gyerekeket az utcára

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Nincs szükség semmilyen igazolásra annak, aki a kijárási korlátozások ideje alatt otthonából a munkahelyére tart, mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs pénteki sajtótájékoztatóján, újságírói kérdésre válaszolva. Müller Cecília tisztifőorvos a HVG kérdésére még azt is hozzátette, hogy "a korlátozás nem öncélú, a lényege nem maga a korlátozás, hanem az, hogy ne menjünk ki közösségekbe, ne legyen csoportosulás". Vagyis azoknak, akik nem állandó tartózkodási helyükön, hanem mondjuk albérletben élnek, nem kell hazaköltözniük, míg azok, akik nem állandó lakcímükön tartózkodnak, de hazamennének, nyugodtan így tehetnek. "Mindenki maga határozhatja meg, hogy hol kíván tartózkodni. Mi négy kérdést intéztünk az operatív törzshöz:

  • A tisztifőorvosasszony csütörtök este kiadott határozata szerint még azokat a magyar teherautósofőröket is két hétre házi karanténba zárják, akiknél az egészségügyi vizsgálat nem mutatott ki fertőzésgyanút. Nem tartanak attól, hogy így lebénulhat a nemzetközi áruforgalom, és fennakadások keletkezhetnek a hazai ellátásban?
  • Hány FFP3-as típusú maszk volt a Kínából érkezett szállítmányban? Hány darab és milyen típusú maszkok érkeztek? Mennyire szól a teljes megrendelés?
  • Hány egészségügyi dolgozó van karanténban és hányan kapták el igazoltan a vírust?
  • Tervezik-e az egészségügyi dolgozók illetménykiegészítését a járvány idejére?

Egyikre se kaptunk választ, pedig az első kivételével már mindegyiket feltettük párszor, hiába.

UPDATE 12:27: Az operatív törzs sajtótájékoztatója után a Koronavírus Sajtóközpont emailben válaszolt - ez kicsit erős kifejezés jelen esetben, de nincs rá jobb - a kérdéseinkre, mégpedig azt, hogy "[f]olyamatosak az egészségügyi beszerzések és mindegyikről tájékoztatjuk a sajtó képviselőit". Amire kénytelen voltam pontosító kérdést küldeni: "[é]rdeklődnék, hogy ezt a négyből melyik kérdésemre szánták válasznak? Mivel egyiket se feleli meg, nem tudom magamtól eldönteni". 

A sajtótájékoztatón Müller Cecília a már reggel óta ismert hírek - fertőzöttek száma, kijárási korlátozás - ismétlésén túl a kisgyermekes családoknak szolgált praktikus tanácsokkal. Biztosítsanak elegendő mozgásteret a gyerekeknek, mondta.

"Természetesen le lehet vinni a gyerekeket az utcára. Kell a mozgás, futkossanak föl-alá. De az a kérésem, hogy ne csoportosuljanak, nem ajánlom, hogy a gyerekek összeverődjenek az utcán, főképpen nem, ha valaki valamilyen tünetet mutat. Ha lázas a gyerek, köhög a gyerek, semmiképpen ne vigyük utcára. A gyerekeket, akik nem egy háztartásban laknak, tartsuk távol egymástól."

Azt is javasolta, hogy a "nagyobbacskákkal" akik már érdeklődnek a világ történései iránt, a szülők beszélgessenek el. Felidézte, hogy számos gyerekrajzot kap, köztük vírusosat is. "Kérem, hogy a felnőttek feszültsége ne ragadjon át rájuk" - mondta.

Azt is elmondta, hogy a kijárási korlátozások idején is lehet sétáltatni a házikedvenceket "célirányosan, a szükséges ideig, nem csoportosan".

Kiss Róbert alezredes pedig elmondta, hogy 5032 alkalommal rendeltek el házi karantént, melynek betartatását már 38 ezer alkalommal ellenőrizték. 163 esetben kellett szabálysértési feljelentést tenniük, 32 esetben helyszíni bírsággal éltek. Az üzletek korlátozott nyitva tartásának megszegése miatt 44 esetben tettek feljelentést, 25 esetben szabtak ki helyszíni bírságot.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér