Novák Katalin: A járvány idején többen válhatnak kapcsolati erőszak áldozatává

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Az otthoni összezártság miatt több feszültség keletkezhet az eberek között, ezért nőhet a kapcsolati erőszak áldozatainak száma a koronavírus-járvány idején, mondta Novák Katalin család- és ifjúságügyi államtitkár hétfőn a Kossuth rádióban. Bár a személyes találkozások csökkentéséért át kellett alakítani a szolgáltatásokat, Novák szerint az áldozatok a járvány ideje alatt is számíthatnak a segítségre.

A szükséges szabályok betartásával továbbra is működnek a titkos menedékházak, a krízisközpontok és a félutas házak, valamint a nap 24 órájában ingyenesen hívható +3680205520-as telefonszámon is lehet segítséget kérni.A kríziskezelő ambulanciák is üzemelnek, de azok munkatársait telefonon és online lehet elérni, az ambulanciákon pedig tájékoztatókat helyeztek ki arról, hova fordulhatnak az érintettek segítségért.

Novák azt mondta, a kapcsolati erőszak nem magánügy, ezért fontos, hogy mindenki jelezze, ha ismer olyat, aki áldozattá válhat, idézi az államtitkárt az MTI. 

Korábban két nőjogi szervezet, a NANE és a Patent Egyesület is felhívta a figyelmet a problémára. 

A NANE Egyesület nők és gyerekek elleni erőszak áldozatainak és segítőiknek fenntartott ingyenes segélyvonala továbbra is elérhető a 06-80-505-101 számon (H-K-CS-P 18-22 és Sze 12-14 között). A PATENT Egyesület ingyenes jogsegély-vonala is hívható, szerdánként 16-18 óra, csütörtökönként 10-12 óra között, valamint a vírus miatt fennálló rendkívüli helyzet alatt pénteken 12-14 óra között is a 06-70-220-2505 mobilszámon, illetve emailen is elérhetők a szakértők a jog@patent.org.hu címen. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér