17-en vannak lélegeztetőgépen koronavírus miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
Lélegeztetõgép mûködését ellenõrzi egy védõfelszerelést viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-énFotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A fertőzésről illetve a járványról tájékoztató kormányzati portál szerint szerda délután 17 fő van lélegeztetőgépen Magyarországon a vírus miatt. 

Az MTI-hez is eljuttatott információk szerint Müller Cecília tiszti főorvos szerdai tájékoztatójában közölte azt is, hogy a fertőzés miatt idáig elhunyt 20 ember átlagéletkora 73 év, 12-en férfiak és 8-an nők.  

A vírussal megfertőzöttek 80 százaléka a tiszti főorvos szerint egyáltalán nem vagy legfeljebb enyhe tüneteket észlel magán és nem is fordul orvoshoz; emiatt fokozottan is fontos a járványügyi előírások betartása, mivel az emberek tudatlanul, akaratlanul, tünetmentesen is képesek fertőzni egymást. 

Az 525 igazolt fertőzött mintegy 25 százaléka tüntementes, 35 százalékuk tünetei enyhék. 6 százalék szorul intenzív ellátásra, és 17 ember van lélegeztetőgépen. 40 ember már gyógyultan távozott a kórházból. 

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy  a kórházban lévőket megilleti a kapcsolattartás joga a hozzátartozóikkal, de a nagyon leterhelt kórházi személyzet nem tud állandóan a hozzátartozók rendelkezésére állni. Javasolta az intézményeknek, hogy jelöljenek meg egy időszakaszt, amikor a hozzátartozók érdeklődhetnek náluk. Csomagot kaphatnak a betegek, de nem lehet személyesen átadni nekik. Elmondta azt is: a válságos állapotú, végstádiumban lévő betegekkel az intézmények biztosítják a kapcsolattartást, megfelelő szabályok betartásával.

 A kórházi kapacitásokról a tiszti főorvos azt mondta el, hogy pontosan kidolgozott ütemterv szerint, hétről hétre növelik a potenciális betegeket fogadó intézmények számát, és vonják be a kórházakat. "Számos pufferkapacitással rendelkezünk (.), bízunk abban, hogy nem kell igénybe venni őket, de felkészülünk a legrosszabb lehetőségre is" - fogalmazott. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér