17-en vannak lélegeztetőgépen koronavírus miatt

Egészségügy
2020 április 01., 14:37
Lélegeztetõgép mûködését ellenõrzi egy védõfelszerelést viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-én
photo_camera Lélegeztetõgép mûködését ellenõrzi egy védõfelszerelést viselõ ápoló a koronavírussal fertõzött betegek fogadására kialakított egyik osztályon az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben 2020. március 24-én Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

A fertőzésről illetve a járványról tájékoztató kormányzati portál szerint szerda délután 17 fő van lélegeztetőgépen Magyarországon a vírus miatt. 

Az MTI-hez is eljuttatott információk szerint Müller Cecília tiszti főorvos szerdai tájékoztatójában közölte azt is, hogy a fertőzés miatt idáig elhunyt 20 ember átlagéletkora 73 év, 12-en férfiak és 8-an nők.  

A vírussal megfertőzöttek 80 százaléka a tiszti főorvos szerint egyáltalán nem vagy legfeljebb enyhe tüneteket észlel magán és nem is fordul orvoshoz; emiatt fokozottan is fontos a járványügyi előírások betartása, mivel az emberek tudatlanul, akaratlanul, tünetmentesen is képesek fertőzni egymást. 

Az 525 igazolt fertőzött mintegy 25 százaléka tüntementes, 35 százalékuk tünetei enyhék. 6 százalék szorul intenzív ellátásra, és 17 ember van lélegeztetőgépen. 40 ember már gyógyultan távozott a kórházból. 

Kérdésekre válaszolva Müller Cecília elmondta, hogy  a kórházban lévőket megilleti a kapcsolattartás joga a hozzátartozóikkal, de a nagyon leterhelt kórházi személyzet nem tud állandóan a hozzátartozók rendelkezésére állni. Javasolta az intézményeknek, hogy jelöljenek meg egy időszakaszt, amikor a hozzátartozók érdeklődhetnek náluk. Csomagot kaphatnak a betegek, de nem lehet személyesen átadni nekik. Elmondta azt is: a válságos állapotú, végstádiumban lévő betegekkel az intézmények biztosítják a kapcsolattartást, megfelelő szabályok betartásával.

 A kórházi kapacitásokról a tiszti főorvos azt mondta el, hogy pontosan kidolgozott ütemterv szerint, hétről hétre növelik a potenciális betegeket fogadó intézmények számát, és vonják be a kórházakat. "Számos pufferkapacitással rendelkezünk (.), bízunk abban, hogy nem kell igénybe venni őket, de felkészülünk a legrosszabb lehetőségre is" - fogalmazott.