18 év után először tárgyalt egymással közvetlenül az afgán kormány és a tálibok

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Tizennyolc év után először ültek le közös tárgyalóasztalhoz az afgán kormány és a tálib szélsőségesek képviselői. A kabuli egyeztetésen a kettőjük közötti fogolycserét vitatták meg.

A két fél szemtől szemben találkozott szerdán az afgán fővárosban, ahol "felvázolták a technikai kérdéseket, és csütörtökön újból találkoznak, hogy tárgyaljanak" - közölte Twitteren az afgán nemzetbiztonsági tanács.

Ez az első alkalom, hogy a hatalomból az Egyesült Államok vezette szövetség által 2001-ben elűzött tálibok hivatalosan találkoztak az afgán kormány képviselőivel Kabulban.

A lázadók nem ismerik el az Egyesült Államok "bábjának" tartott afgán vezetést.
A két fél korábban videokonferencián folytatott eszmecserét a fogolycseréről, hogy elkerüljék a koronavírus-fertőzést.

A tálibok is megerősítették rádióüzenetben a találkozót. "Szakértői csoport" van Kabulban, hogy azonosítsák a lázadók által követelt foglyokat - magyarázta Zabibullah Mudzsahid, a tálibok szóvivője. Azonban hozzátette: "Ez azonban nem tárgyalás. Nincs itt semmilyen politikai megbeszélés".

Az 5000 tálib fogoly és a radikális iszlamisták által fogva tartott 1000 kormánykatona kicserélése az egyik kulcsfontosságú kérdése a február 29-én Dohában az Egyesült Államok és a lázadók által aláírt, de Kabul által egyelőre nem ratifikált megállapodásnak.

A szerződésben Washington ígéretet tett arra, hogy 14 hónap alatt kivonják a külföldi csapatokat Afganisztánból, feltéve, ha a tálibok betartják a biztonsági kötelezettségvállalásokat, és tárgyalni kezdenek a kormánnyal. (MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér