Svédország a lehető legkevesebb korlátozással próbálja kezelni a járványhelyzetet

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Miközben Európa országai sorra hozzák a szigorúbbnál szigorúbb korlátozó intézkedéseket a koronavírus terjedése miatt, Svédországban egészen másképp kezelik a járványhelyzetet. Miközben a szerdai adatok szerint a 10 milliós országban már 4435 fertőzöttről tudnak, és 180-an már meghaltak, mégis itt vezették be a legkevesebb korlátozást.

A helyi járványügyi hatóságok is igyekeznek lassítani a vírus terjedését, de közben nem akarják, hogy teljesen megálljon az élet: a 16 éven aluliak továbbra is bejárnak az iskolákba, a bárokban és az éttermekben az asztalnál még mindig kiszolgálnak és az 50 főnél nagyobb rendezvényeket is csak a hétvégén tiltották be. Az idős látogatását pedig csak szerdától tiltották be. De a járvány gócpontjának számító Stockholmot és környékét csak akkor zárnák le, ha rosszabb lenne a helyzet, de egyelőre erről nincs szó.

Hogy milyen helyben megélni ezt a kísérletet, arról élőben beszélgetünk Székely Annával és Török Zoltánnal, akik már 10 éve élnek Svédországban.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér