Svédország a lehető legkevesebb korlátozással próbálja kezelni a járványhelyzetet

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

Miközben Európa országai sorra hozzák a szigorúbbnál szigorúbb korlátozó intézkedéseket a koronavírus terjedése miatt, Svédországban egészen másképp kezelik a járványhelyzetet. Miközben a szerdai adatok szerint a 10 milliós országban már 4435 fertőzöttről tudnak, és 180-an már meghaltak, mégis itt vezették be a legkevesebb korlátozást.

A helyi járványügyi hatóságok is igyekeznek lassítani a vírus terjedését, de közben nem akarják, hogy teljesen megálljon az élet: a 16 éven aluliak továbbra is bejárnak az iskolákba, a bárokban és az éttermekben az asztalnál még mindig kiszolgálnak és az 50 főnél nagyobb rendezvényeket is csak a hétvégén tiltották be. Az idős látogatását pedig csak szerdától tiltották be. De a járvány gócpontjának számító Stockholmot és környékét csak akkor zárnák le, ha rosszabb lenne a helyzet, de egyelőre erről nincs szó.

Hogy milyen helyben megélni ezt a kísérletet, arról élőben beszélgetünk Székely Annával és Török Zoltánnal, akik már 10 éve élnek Svédországban.

Amikor az ország járványellenes intézkedésekre vár, a kormány saját hatalmának bebetonozását tartja a legfontosabbnak. Ezermilliárdos közvagyon ellopásának legalizálása, ideológiai hadviselés a szexuális kisebbségekkel szemben, a választási törvény sokadik megváltoztatása, az ellenzéki együttműködést megakadályozandó... és lesz itt még ötlet. Tavasszal a rendkívüli intézkedések bevezetésének napján megszállták az Indexet. Most mi következik? Addig támogasd a szabad sajtót, amíg lehet! Lépj be a Körbe, vagy támogasd bármekkora összeggel a 444 szerkesztőségét!