"Nem állunk harcban, hogy tengerészeknek kelljen meghalniuk"

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

"Nem állunk harcban. Nem kell tengerészeknek meghalniuk. Ha most nem cselekszünk, akkor nem gondoskodunk megfelelően legmegbízhatóbb eszközünkről, a tengerészeinkről" - írta elöljáróinak Brett E. Crozier sorhajókapitány, a USS Theodore Roosevelt repülőhordozó kapitánya.

A USS Theodore Roosevelt atommeghajtású repülőhordozó a Manilai-öbölben 2018. április 13-án. A hadihajó most Guam szigetén áll a dokkban, fedélzetén száznál is több fertőzöttel.Fotó: Bullit Marquez/AP

Azt, hogy a koronavírus mire képes egy olyan zárt közegben, mint egy, az óceánon haladó hajó, a világ nagy óceánjáróinak viszontagságos sorsából már tudjuk. A járvány korai szakaszában az egyik legnagyobb járványgóc a Diamond Princess óceánjáró volt, melynek fedélzetén végül hétszáznál is többen fertőződtek meg. Már egy ilyen hajón is minden adott a járvány gyors és agresszív terjedéséhez: szinte megoldhatatlan a fertőzöttek izolációja, és a kis területen összezárt több ezer ember között villámgyorsan terjedhet a járvány, ráadásul igen súlyos fertőzést okozva, mert olyan gyakoriak a találkozások a fertőzöttek és a még egészségesek között. Pedig egy utasszállító óceánjárón legalább mindenkinek van saját kajüttje. Egy hadihajón nem ez a helyzet. Ott helytakarékossági okokból, illetve a munkaszervezésből adódóan eleve kevesebb szálláshelyet alakítanak ki, mint ahányan szolgálnak a hajón, hiszen olyan úgyse fordulhat elő soha, hogy mindenki egyszerre vonuljon el. A kajütötöket váltásban használják. 

Crozier sorhajókapitány is erre hivatkozott a levelében. "A hadihajókon, természetüknél fogva korlátozott a hely" - indokolta, hogy miért nem képesek megoldani sem a fertőzöttek elkülönítését, sem az egészségesek közti távolságtartást. És bár a hajóján a több mint négyezer tengerészből már több mint száz betegedett meg, közülük csak párat különítetek el Guam haditengerészeti kikötőjében, ahol most a Theodore Roosevelt várakozik. Crozier most azt kéri, hogy a támaszponton teremtsék meg a feltételeket az igazolt fertőzöttek teljes elkülönítésére, illetve a személyzet többi tagjának elhelyezésére, hogy biztonságban átvészelhessék a járványt. "Egy bevetésen levő amerikai repülőhordozó személyzete nagy részének eltávolítása és elkülönítése két hétre rendkívüli intézkedésnek tűnhet [...] de ez szükséges kockázat" - írta, hozzátéve, hogy "4000 fiatal férfit és nőt összezárva tartani a TR fedélzetén viszont szükségtelen kockázat, és megtöri a tengerészek hitét abban, hogy gondoskodunk róluk" - írta.

Crozier leveléről elsőként a San Francisco Chronicle számolt be, aminek a kérdéseire a haditengerészet hétfőn nem válaszolt. Thomas Modly, a haditengerészetért felelős államtitkár végül kedden a CNN-nek nyilatkozva azt mondta, hallott már Crozier leveléről. Állítása szerint "az elmúlt hét napban azon dolgoztunk, hogy a tengerészeket eltávolíthassuk a hajóról és szállást biztosítsunk nekik Guamon". Moldy szerint "nincs nézetkülönbségünk a kapitánnyal, csak módszeresen kell eljárnunk. Ez nem egy óceánjáró, izen repülők vannak, biztosítanunk kell, hogy legyen, aki eloltja a keletkező tüzeket, aki üzemelteti a hajó nukleáris reaktorát. Szóval egy csomó dolog van a hajón, amit most kicsit máshogy, egyedien kell megoldanunk, de kezeljük a helyzetet" - mondta.

A Chronicle beszámolója szerint egyelőre egyik fertőzött állapota sem súlyos. Aggasztó azonban a járvány gyors terjedése: a haditengerészet bő egy hete, március 24-én jelezte három tengerész megbetegedését. Akkor még azt állították, hogy sikerült izolálni a fertőzötteket és kontaktjaikat, mégis, mostanra már száznál is több tengerész fertőződött meg.

Ez, mint már az óceánjárós példával is utaltunk rá, annyira nem meglepő. James Stavridis ellentengernagy, a NATO európai egyesített erőinek egykori parancsnoka szerint "több ilyen incidensre is számítanunk kell, mert a hadihajók tökéletes táptalajai a koronavírusnak". Ez pedig nagyon komoly dilemma elé állítja az amerikai hadvezetést, mert a flotta biztosítja az amerikai haderő egész világra kiterjedő hatókörét, az üzemben tartása nemzetbiztonsági szempontból is kiemelten fontos. (Via San Francisco Chronicle)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér