Csaknem kilencszázezer spanyol vesztette el az állását márciusban a járvány miatt

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Egyre durvábban érezteti hatásait a járvány a világgazdaságban is. Országok sorában állt meg az élet, és állt le a termelés, aminek következtében máris milliók vesztették el állásukat.

Bezárt luxusbolt a manhattani 5. sugárúton.Fotó: ANGELA WEISS/AFP

Spanyolországban, Európa Olaszország mellett leginkább sújtott országában - ahol jelenleg sokkal gyorsabb ütemben terjed már a fertőzés, mint Olaszországban, így várhatóan még ma megelőzhetik összesített betegszámban az olaszokat - márciusban csaknem 900 ezren vesztették el a munkájukat - a leginkább sújtott ágazatok a turizmus és az építőipar. Ezen felül még legalább 620 ezer munkavállaló szerződését ideiglenesen mondták fel, és tízezrek vannak betegszabadságon, írja a New York Times.

"Ez az adat rendkívüli, példa nélküli, jól példázza, hogy milyen mértékűek a zavarok a normál működéshez képest" - kommentálta a hírt Jose Luis Escriva, a társadalombiztosítást felügyelő spanyol miniszter.

Összehasonlításképp: a 2008-2009-es nagy pénzügyi világválság csúcsán szintén mintegy 900 ezer spanyol vesztette el az állását, de akkor ez húsz hét alatt történt, nem három hét alatt, mint most, a koronavírusjárvány miatt.

"Az ország gyakorlatilag megbénult az egészségügyi vészhelyzet miatt" - mondta Unai Sordo, a legnagyobb spanyol szakszervezet, a CCOO vezetője.

A járvány keményen sújtja az amerikai gazdaságot is, ahol a New York Times cikke szerint két hét alatt 9.9 millióan jelenkeztek be munkanélküli segélyért. Ott is főleg a szolgáltatóiparban dolgozókat sújtja a válság. A nagyságrendeket jelzi, hogy a múlt héten 6,6 millióan, az azt megelőző héten 3,3 millióan folyamodtak segélyért. Ezt megelőzően 695 ezer új segélyigénylés volt a heti rekord az amerikai történelemben.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér