Most kicsit mindenki átérezheti, hogy milyen a fogyatékos gyerekeiket otthonápolók élete

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Most, hogy sokan és valószínűleg maga Kásler Miklós, az Emmi minisztere is megtapasztalja, hogy milyen a négy fal között bezárva élni, több fogyatékos gyerekét vagy szüleit otthonápoló szülő kéri a minisztert, hogy 2021-től fordítson több pénzt a szociális szolgáltatásokra, írja a TASZ közleményében.

Rengetegen vannak otthon "házi karanténban", hogy fogyatékosággal élő gyereküket vagy idős, demens szüleiket ápolják, csakhogy az ő házi karanténuk nem pár hónapig, hanem egy egész életen át is tarthat. Ezek a családok a nap 24 órájában ápolói feladatokat látnak el, mert a szociális szolgáltatásoknak úgy, mint a házi segítségnyújtásnak és a támogatószolgálatoknak, se kapacitásuk, se pénzük nincs arra, hogy a szülőket akár csak pár órára is tehermentesítsék az ápolás alól.

„A jelenlegi járványhelyzet fájdalmasan megmutatja mindenki számára, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben vannak azok a családok, akik az év minden napján a négy fal közé szorulnak” - írja a TASZ (Társaság a Szabadságjogokért). 

Ezért most több a területen dolgozó civil szervezet a TASZ segítségével arra kéri Kásler Miklóst, hogy:

„a jelenlegi költségvetés újratervezése során, és a készülő 2021-es költségvetési törvény tervezésekor a fogyatékossággal élő emberekért, a gondozásra szoruló idős emberekért, az őket gondozó családtagjaikért és a szociális szakemberekért felelős miniszterként tegyen azért, hogy végre minden rászoruló kapjon támogatást az önálló, méltó emberi élethez.”

Az otthonápolással foglalkozó szervezetek és szülők már 2019-ben is felhívták a minisztérium figyelmét arra, hogy a szolgáltatások alapszintű bővítése hozzávetőlegesen 60-70 milliárd forintból megoldható lenne.A szervezetek azt szeretnék elérni, hogy alakítsanak ki egy hatékony szocális alapellátási rendszer, ami: 

  • rugalmas, hétvégén és a nap 24 órájában elérhető;
  • területileg kiegyenlített, lefedi az ország egész területét;
  • ahol megbecsült, jól megfizetett, felkészített személyi segítők látják el a szükséges feladatokat;
  • és amely az érintettek számára elérhető, megfizethető.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér