Müller Cecília: Nem szükséges tesztelni az egész országot, felesleges

politika
2020 április 03., 07:58

"Az ismeret, az mindig helyreteszi a dolgokat" - mondta napi sajtótájékoztatója elején Müller Cecília, de végül alig szolgált érdemi, új információval. Tájékoztatójában elhangzott, hogy a kisgyermekeknek most, a járvány idején kifejezetten ajánlott beadatni az oltási rendben szereplő védőoltásokat, és erre a védőnői szolgálat tájékoztatása szerint készen is áll.

Bár az operatív törzs az elmúlt napokban rendre azt hangoztatta, hogy minden védőfelszerelés rendelkezésére áll az egészségügyben dolgozóknak, a tisztifőorvos ma újdonságként jelentette be, hogy "ismételten tudnak juttatni a háziorvosoknak védőeszközt", Kiss Róbert alezredes pedig az, hogy "31 kórházba történik meg az egyéni védőeszközök kiszállítása".

Kiss azt is megosztotta, hogy a rendőrök tapasztalatai alapján egyre fegyelmezetlenebbek az emberek, egyre többen szegik meg a hatósági házi karantént - emiatt 546 szabálysértési feljelentést, 49 figyelmeztetést és 231 helyszíni bírságot osztottak ki eddig a rendőrök -, illetve a kijárási korlátozások szabályait is.

Kérdésünkre válaszolva Müller Cecília azt mondta, nincs orvos, ápoló, mentős a járvány magyarországi halálos áldozatai között. Arra a kérdésünkre, hogy hány orvos, ápoló, mentős van hatósági házi karanténban, járványügyi megfigyelés alatt, illetve az igazolt fertőzöttek között, ma se kaptunk választ.

Érdeklődtünk, hogy a mintavételnél még mindig az az eljárásrend, hogy a háziorvos kérésére a mentők végzik el, és ha igen, a mentőszolgálat egy nap hány ilyen tesztet tud egyáltalán elvégezni. Kérdésünk második felét nem olvasták be, így Müller csak azt tudta megerősíteni, hogy még mindig változatlan a mintavétel eljárásrendje. Azt, hogy ebben az eljárásrendben egyáltalán hány tesztet lehetséges elvégezni egy nap, még mindig nem tudjuk.

Az Index kérdésére, hogy egy magyar tanulmány szerint volna módszer az ország teljes lakosságának gyors letesztelésére, Müller azt állította, hogy "nem szükséges teszetlni az egész országot, felesleges". Az Index arra is rákérdezett, hogy az újabb halálesetek ismeretében nem kiemelkedően magas a magyarországi halálozási ráta. Mármint az, hogy 623 igazolt fertőzöttre 26 halálos áldozat jut, amely alapján a vírus halálozási rátája 4,17 százalékos. Müller erre az általános halálozási statisztikáról kezdett beszélni.