Nyugaton most jöttek rá, mennyire rá vannak utalva a kelet-európai ápolókra

Egészségügy
2020 április 04., 14:40

Mivel a gondozásra szoruló időseket Nyugat-Európában mára nagyrészt kelet-európai bevándorlók látták el, a határok lezárása miatt a rendszer az egyik napról a másikra szinte megbénult. A járvánnyal küzdő kormányok pedig kétségbeesetten próbálnak megoldást találni az ellátásra.

A német otthongondozási szövetség becslése szerint az országban akár 300 ezer idős és beteg ember maradhat otthoni ellátás nélkül a 200-300 ezer kelet-európai gondozó kiesése miatt. Sokan közülük éppen a koronavírus németországi terjedése miatt mentek haza, de váltásuk sem érkezett meg, mivel a határokon sokszor 15 órás torlódás alakul ki, ami sokakat visszatartott.

photo_camera Fotó: UWE ANSPACH/AFP

Csakhogy a jelenlegi helyzetben a gondozó nélkül maradt időseket ekkora számban a kórházak sem tudják felvenni, mert ott a betegeknek kell a hely, az idősotthonok pedig eddig is telve voltak, ott sem lehet hirtelen ezreknek helyet találni. A helyzetet nehezíti, hogy a közel 300 ezer kelet-európai ápoló 90 százaléka feketén dolgozik, így a beutazási kedvezményeket is nehezebb megadni nekik.

A kialakult helyzetről szóló beszámolójában a Süddeutsche Zeitung megjegyezte, hogy az a 300 ezer lengyel orvos, ápoló és idősgondozó is otthon ragadt, akik egyébként Németországban dolgoztak, miután leálltak azok a buszjáratok, amikkel eddig ingáztak. Sokuknak most az idős szüleikről vagy az idős hozzátartozóiról kell gondoskodna, akik a járvány miatt nem mehetnek az utcára. És ha újra átmennének Németországba dolgozni, 14 napig a családtagjaikkal együtt karanténban kellene maradniuk. Ezért vannak olyan kelet-németországi kórházak, amik inkább hotelszobákat bérelnek az eddig ingázó lengyel orvosoknak, csak ne menjenek haza.  

Egy éve még elvették tőlük a családi pótlékot, most bónuszt kapnának 

Ausztriában 33 ezer ember szorul 24 órás gondozásra az otthonában, de a határok lezárása és a karanténrendeletek itt is nagy fennakadásokat okoztak. De Ausztria hiába állapodott meg arról a szomszédos országokkal, hogy engedjék át a határon az ingázó egészségügyi dolgozókat, ehhez egészségügyi igazolásra lenne szükség, csakhogy a szükséges tesztekből mindenhol hiány van. Ráadásul a Magyarországra vagy Szlovákiába visszatérő ápolóknak 14 napig házi karanténban kell maradniuk, ezért addig sem tudnak visszamenni dolgozni.

feltorlódott forgalom az osztrák-magyar határon
photo_camera feltorlódott forgalom az osztrák-magyar határon Fotó: HERBERT P. OCZERET/AFP

Tovább nehezíti a helyzetet, hogy Romániába vagy Bulgáriába hazatért ápolók most nem utazhatnak vissza Magyarországon keresztül, ezért nekik az Austrian Airlines charterjáratai biztosítottak légifolyosót március végén. De a Temesvárról és Szófiából érkezett 231 ápolónak előbb Ausztriában is kéthetes karanténba kellett vonulna, és csak ezután kezdhetnek el dolgozni. 

Az osztrák kormány most különböző bónuszokkal arra szeretné őket motiválni, hogy minél tovább maradjanak, akár 4-6 hetet is. Burgenland tartomány például ingyenes szállást kínált a magyar ápolóknak. Pedig tavaly év elején az akkori konzervatív-szélsőjobboldali osztrák kormány még éppen a külföldi munkavállalókon akart spórolni azzal, hogy alacsonyabb családi pótlékot adott nekik a külföldön élő gyerekük után. Ehhez képest most Felső-Ausztriában havi 1000 eurós kiegészítést ajánlanak a 24 órás ellátást nyújtó dolgozóknak, ha maradnak. 

Mivel a kelet-európai munkaerő elmaradása több ágazatban is gondot okozott, Nicolas Schmidt, az Európai Unió foglalkoztatásért és szociális jogokért felelős biztosa már jelezte, hogy át kell jutnia az EU határain annak a több ezer keményen dolgozó férfinak és nőnek, akik biztosítják „a biztonságunkat, az egészségünket, és hogy étel legyen az asztalon”. Ezért az ő szabad mozgásukat biztosítani kell, ugyanakkor minden óvintézkedést meg kell tenni, hogy a járvány ne terjedjen tovább. Németország a mezőgazdaságban dolgozó szezonmunkások esetében már tett is beutazási kedvezményeket