Nehéz helyzetbe került előadóművészeknek és íróknak lengetett be némi pénzkereseti lehetőséget Demeter Szilárd

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Némi konkrétumot is tartalmazó interjút adott az Origónak Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója arról, hogy a kulturális kormányzat milyen konkrét lépésekkel tervez segíteni az igen nehéz helyzetbe került magyar képző- és előadóművészeken, akik közül aki nem állandó társulat tagja, az szinte mind elveszítette a bevételi forrásait.

Az interjúból az derül ki, hogy egyelőre nem lesznek konkrét, átfogó, a művészeket ténylegesen segítő lépések. Demeter ehelyett három kisebb, önmagában még a győztesek gondjainak megoldására sem alkalmas konkrét tervet említett:

  1. Az előadóművészeknek pályázatot fognak kiírni kortárs irodalmi művek hangoskönyv-változatának felmondására. A színészek és más előadók az otthonukban rögzíthetik a szöveget. Demeter szerint egy “rendesebb” hangoskönyv felvétele 20 munkaóra, amiért fix 200 ezer forintos díjat fognak fizetni. Azért ennyit, mondta, hogy minél több művészt támogathassanak ilyen módon. Bár ezt külön nem említette, ebből feltehetőleg a szerzők is profitálnak valamennyit.

  2. A zenészeket egy olyan pályázattal célozzák meg, amit az EMMI kulturális államtitkárságával, az MTVA-val és az A38 Hajóval közösen írnak ki. Ezen otthon megvalósítható zenei és társművészeti produkciókat támogatnak, amiket a Petőfi TV-ben fognak leadni. Ehhez 50 millió forintot ad a PIM, másik 50-et pedig Fekete Péter államtitkársága. 

  3.  Írókat is támogatnak aprópénzzel, mármint azokat, akik hajlandók olcsón írást adni az Előretolt Helyőrség irodalmi portálnak, ami naponta tesz majd ki új írásokat, amikért egységesen 25 ezer forint honoráriumot fizet majd. Egy szerző többször is pályázhat.

 Demeter azt is megemlítette, hogy a könyvkiadók megsegítésére is összeraktak egy, az előbbieknél komolyabb csomagot, de ahhoz kormánydöntés lesz szükséges.

 Az interjú  végén Demeter eleresztett egy olyan útmutatást a magyar művészekhez, mintha a Tanú című filmet akarta volna parodizálni:

“Minden tiszteletem és elismerésem mellett azt kell mondanom, hogy az öncélú művészkedésnek nem most van itt az ideje.”Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér