Hány beteg szorul intenzív ellátásra, és mennyi embert terveznek tesztelni?

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Mint azt az elmúlt hetekben már megszokhattuk, az Operatív Törzs ma is sajtótájékoztatón fogja megosztani az ország nyilvánosságával azt, amit meg akar osztani. A sajtótájékoztatón elvben kérdésekre is válaszolnak. Bár ez ügyben, mondjuk így, vegyesek a tapasztalataink, ez nem tör meg minket. Ha kell, újra és újra feltesszük ugyanazokat a kérdéseket, így rendszeres olvasóink számára több is ismerős lehet már.

  • Mekkora az intenzív-terápiás ágy kapacitás jelenleg?
  • Hány százaléka van kihasználva?
  • Hány koronás beteg szorul jelenleg intenzív terápiára?

Legalább ennyire fontos kérdés, hogy valójában mi a helyzet. Azt az operatív törzs is elismeri, sőt, nyíltan kommunikálja, hogy a fertőzöttek valós száma sokszorosa lehet az igazolt fertőzöttek számának. Nem mindegy azonban, hogy mekkora a szorzó. A következő kérdéseink erre a kérdésre koncentrálnak:

  • Prof. Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a minap azt nyilatkozta az M1 híradójának, hogy "becslések szerint Budapesten és környékén egy kétezres minta alapján, 5 százalék lehet az átfertőzöttség". A hivatalos adatok szerint Budapesten és Pest megyében a jelen állás szerint 611 fertőzöttet tartanak nyilván. A professzor által idézett adatok alapján viszont akár százezer fertőzött is lehetett a mintavétel idején Budapesten és a környékén. Valóban ilyen nagy, 150-200-szoros eltérés lehet az igazolt fertőzések és a tényleges fertőzések között?
  • A magánúton végzett tesztek száma beleszámít-e a kormány által kiadott összes tesztszámba?
  • Hány qPCR-alapú, vírusdetektálásra alkalmas és hány szerológiai tesztet futtatnak a magyar laborok?
  • Április végéig a hatóságok tervei szerint nagyságrendileg hány tesztet kellene elvégezni?
  • Hogyan alakult az eddigi tapasztalatok szerint a fals pozitív és negatív tesztek aránya?
  • Mely külföldi cégek tesztjeit használják ma Magyarországon, mi alapján választották ki azokat?

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér