Müller: a lélegeztetőgépen levők helyzete se reménytelen

POLITIKA
2020 április 24., 10:01

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának sikerjelentésével indult az Operatív Törzs pénteki sajtótájékoztatója. Rétvári gyakorlatilag csak érintőlegesen, mintegy leküzdendő válságról beszélt csak az aktuális járványról, hogy a 13. havi nyugdíj újbóli bevezetését a már egy évtizede nem kormányzó MSZP 2008-as válságkezelésével vethesse egybe. Akkor törölték el ezt az ellátást, amit a kormány most Rétvári tájékoztatása szerint "fokozatosan" vezet vissza. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy jövő februárban csak egy heti plusz nyugdíjat kapnak, a teljes egyhavi összeg csak 2024 februárjától jár majd.

Rétvári végül azt is megemlítette, hogy az idősek védelmében a következő napokban kétmillió védőmaszkot és háromszázezer pár gumikesztyűt küldenek az idősotthonokba.

Müller Cecília tisztifőorvos tájékoztatása szerint jelenleg 877 beteg szorul kórházi kezelésre, közülük 61-en vannak lélegeztetőgépen. "Az ő helyzetük se reménytelen, számos alkalommal beszámoltunk, hogy többeket kiváló gyógyító orvosainknak köszönhetően sikerült a lélegeztetőgépről levenni" - mondta.

Ezután a folyamatban levő kutatásokról beszélt röviden. Mint mondta, kíváncsian várja a vérplazmából előállított szérummal kapcsolatos eredményeket. Ezt a szérumot a covid-19-ből felgyógyultak véréből kinyert antitestekből lehet előállítani, épp ezért kérte, hogy a fertőzésen már túlesettek "emberbaráti szeretetből csatlakozzanak ehhez a kutatáshoz". A szérummal jelenleg egy beteget kezelnek, ő súlyos állapotára tekintettel három részletben kapja meg a szérumot, az utolsó adagot holnap, vagyis az eredményekre még várni kell.

Müller azt is elárulta, hogy holland minta alapján a magyar közegészségügy is vizsgálni kezdte a szennyvizet. Mint mondta, Budapesten egyelőre szennyvízből nem tudták kimutatni a koronavírust. A koronavírus a széklettel is távozik a szervezetből, így elvben a szennyvíz vizsgálatával a járvány valós mértékére, a tünetszegény, illetve tünetmentes fertőzöttek számára is lehetne következtetni.

Lakatos Tibor rendőrezredes tájékoztatójából végre fény derült arra, hogy milyen okokból szabnak ki büntetéseket a rendőrök. Mint mondta, hétvégente több a szabályszegés, mert ilyenkor többen hagyják el a lakóhelyüket a kijárási korlátozásokban felsorolt felmentési okokon túli indokkal, illetve többen szegik meg a távolságtartási szabályokat is. Lakatos a HVG kérdésére, hogy a Fővárosi Önkormányzat által hozott maszkviselési szabályok betartását kinek kell ellenőriznie, azt mondta, hogy ez alapvetően a szabályt megalkotó önkormányzat feladata, amibe bevonhatja a közterület-felügyeletet és a polgárőrséget.