Donald Trump egy napra csendben maradt

külföld
2020 április 26., 06:41

Bámulatos dolog történt szombaton: Donald Trump nem nyilatkozott idiótaságokat a sajtónak. Az Egyesült Államok elnöke nagy sikerű csütörtöki sajtótájékoztatója után, ahol egyebek mellett azt vetette fel, hogy

  • ha a napsugárzás megöli a vírust, akkor valahogy be kéne juttatni a napfényt az emberek testébe;
  • illetve ha a fertőtlenítőszerek megölik a vírust, akkor talán azzal kéne beinjekciózni a fertőzötteket;

tanácsadói lebeszélték róla, hogy újra sajtótájékoztatót tartson, mert az szerintük inkább csak árt újraválasztási kampányának. Trump persze nem maradt teljesen néma, kedvenc kommunikációs felületén, a Twitteren azt írta, hogy a napi sajtótájékoztatók "nem érik meg a fáradságot". "Mi értelme van a fehér házi sajtótájékoztatóknak, ha a bénasodratú [lamestream - lefordíthatatlan szójáték] média csak ellenséges kérdéseket tesz fel, aztán nem hajlandó pontosan tudósítani az igazságról és a tényekről" - írta az elnök, aki a statisztikák szerint idén április 3-ig elnöksége 1170 napja alatt már 18000 hamis vagy félrevezető kijelentést tett, tehát naponta átlag 15-ször hazudik nyilvánosan.

Trump hagyományosan iszonyatosan hosszú sajtótájékoztatókat tart, ahol rengeteg kérdésre válaszol - illetve mond gyakran felfoghatatlanul zagyva dolgokat. Pénteken azonban nagy meglepetésre egyetlen kérdést sem fogadott, és mindössze 22 perc után távozott is a tájékoztatójáról, majd szombaton egyáltalán nem tartott sajtótájékoztatót. Pedig pénteken már azt próbálta elhitetni, hogy csak szarkazmus volt a kijelentése a fertőtlenítővel injekciózásról - ami a csütörtöki sajtótájékoztatóról készült felvételek alapján eleve csak egy újabb hazugság volt.

Az Axios értesüései szerint kampánytanácsadói javasolták, hogy inkább hagyja a sajtótájékoztatókat. Ennek oka lehet, hogy a felmérések szerint Joe Biden, a demokrata elnökjelölt több, az elnökválasztást eldönteni képes ingaállamban is biztosan vezet vele szemben. Trump a sajtóhírek szerint nem lelkesedett az ötletért, mert sajtótájékoztatóinak jó a nézettsége - ő pedig valóságshowhősként ezt az adatot képes értelmezni. Emellett úgy véli, hogy a sajtótájékoztatók remek alkalmat nyújtanak a bázisa feltüzelésére, ahogy azt kampányrendezvényein szokta tenni. (Via The Guardian)