Egymillió ausztrál máris letöltötte a kormányzati nyomkövető alkalmazást

külföld
2020 április 27., 02:27

Öt óra alatt egymillió ausztrál töltötte le a telefonjára azt az alkalmazást, amivel a kormány a koronavírussal fertőzött emberek azonosítását, nyomonkövetését és izolálását szeretné megkönnyíteni. Ez a népesség közel öt százalékát jelenti, és bár konkrét számot nem tűztek ki célul, a hatékony működéshez az emberek felének kellene letöltenie, írja a Guardian

A Covidsafe nevű alkalmazás a szingapúri Tracetogether forráskódján alapul, és a telefonok közti bluetooth-kapcsolatokat rögzíti 21 napig. Az adatok alapesetben a telefonon maradnak, csak abban az esetben kerülnek fel egy kormányzati szerverre, ha a tulajdonosánál azonosítják a fertőzést, és külön beleegyezik ebbe. A szervert az Amazon működteti.

Az appot nem kötelező használni, Scott Morrison miniszterelnök viszont állampolgári kötelességnek nevezte, és azt mondta, a korlátozások enyhítéséhez is szükséges. 

photo_camera Az ausztrál alkalmazás szingapúri megfelelője Fotó: CATHERINE LAI/AFP

Közben az izraeli legfelsőbb bíróság elrendelte, hogy az ország belbiztonsági szolgálata (Sin Bét) ne használjon hasonló technológiákat a koronavírus elleni küzdelemben, hacsak nem szabályozza a parlament ezt a gyakorlatot. Ez azt jelenti, hogy a törvényhozásnak legkésőbb csütörtökig meg kell kezdenie a jogalkotási folyamatot.

Az izraeli kormány még múlt hónapban közölte, hogy a Sin Bét fejlett technológiáit használják azon embereknek az azonosítására, akik kapcsolatba kerültek igazolt koronavírus-fertőzöttekkel, és házi karanténra kötelezik őket. A hatóságok a gyakorlatot hatékonynak és életmentőnek tartják, a bírósági eljárást kezdeményező civil szervezetek szerint viszont ez elfogadhatatlan jogsértésnek számít.

Juvál Steinic, a kormány egyik tagja aggasztónak nevezte a lépést, és „túlzott, szükségtelen beavatkozással” vádolta meg a bíróságot, idézi az MTI.