Vágóhidak állnak le, esik a baromfi és a sertés ára is

20-40 százalékkal esett vissza a baromfihús iránti kereslet az Európai Unió tagállamaiban a koronavírusjárvány, illetve azon belül is a vendéglátóipar és a turizmus szinte teljes leállása miatt, nyilatkozta a Világgazdaságnak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács elnök-igazgatója.

Az európai termelők sorsát tovább rontja, hogy a nagyüzemi felvásárlók kiesése ellenére is folyamatosan érkezik Európába importárú Brazíliából, Thaiföldről és Ukrajnából, pedig ezekből az országokból is elsősorban a vendéglátó- és szállodaipar vásárolt, most viszont a kiskereskedelemben jelenik meg ez is. Az európai termelők erre külön is felhívták az Európai Bizottság figyelmét, jelezvén, hogy jelenleg nincs igény a piacon importra.

Mivel jelentős a túlkínálat, zuhan a baromfi ára. Magyarországon jelenleg 230 forint körül van a csirke kilogrammonkénti felvásárlási ára, miközben az átlagos önköltség 240-245 forint. Közben sok helyen már beteltek a hűtőkapacitások, sok kisebb vágóhíd már át sem veszi az élő csirkét.

Hasonló helyzetről számolt be a Kossuth Rádió reggeli műsorában a Vágóállat és Hús Szakmaközi szervezet és Terméktanács elnöke, Horváth István is. Mivel a sertéshúsból is túlkínálat van a csökkenő kereslet miatt, a vágóhidak képtelenek tartani a szerződésben rögzített felvásárlási mennyiséget. (Via MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.