Engedélyezték a koronás betegek remdesivir-kezelését az Egyesült Államokban

külföld
2020 május 02., 04:29
Remdesivir
photo_camera Remdesivir Fotó: ULRICH PERREY/AFP

Az amerikai egészséügyi hatóságok engedélyezték a remdesivir kísérleti gyógyszer használatát az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez. Ezt Donald Trump amerikai elnök jelentette be pénteken oldalán a fogyasztóvédelmi főfelügyelet (Food and Drug Administration - FDA) vezetőjével, Stephen Hahnnal. 

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy a kormány járványügyi főtanácsadója, dr. Anthony Fauci óvatosan, de ígéretesnek nevezte a gyógyszertesztek eredményeit - amennyiben a remdesivir szignifikánsan és érzékelhetően pozitív hatással van a betegekre, és lerövidíti a felépülés idejét. 

Egy kormányzati megrendelés nyomán született, több mint 1000 beteg bevonásával készült kutatás szerint a Gilead Science's által fejlesztett gyógyszer akár 30 százalékkal is csökkentheti a felépülés idejét a kórházi betegek esetében. Akik kaptak a gyógyszerből, átlagosan 11 nap után elhagyhatták a kórházat, akik nem, 15 nap után. Az eredetileg az ebola megfékezéséért kifejlesztett remdesivirt nem tesztelték azokon, akiknek enyhe tüneteik vannak. 

A fogyasztóvédelem a járványhelyzetre való tekintettel felgyorsította a remdesivir engedélyeztetési folyamatát, de az engedélyek egyelőre csak a koronavírus-fertőzés miatt kórházba került súlyos (oxigénterápiára vagy lélegeztetésre szoruló) betegek esetében érvényesek. 

Érdekes, hogy a WHO honlapjára nemrég - állítólag véletlenül - felkerült egy nem hivatalos kínai kutatás a remdesivirről, ami viszont azt állapította meg, hogy a gyógyszer nem alkalmas a betegség kezelésére; sőt egyes esetekben le kellett állítani a tesztelést, olyan mellékhatásokat okozott a tesztalanyoknál. (Guardian