Engedélyezték a koronás betegek remdesivir-kezelését az Egyesült Államokban

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!
RemdesivirFotó: ULRICH PERREY/AFP

Az amerikai egészséügyi hatóságok engedélyezték a remdesivir kísérleti gyógyszer használatát az intenzív osztályokon ápolt koronavírus-fertőzöttek kezeléséhez. Ezt Donald Trump amerikai elnök jelentette be pénteken oldalán a fogyasztóvédelmi főfelügyelet (Food and Drug Administration - FDA) vezetőjével, Stephen Hahnnal. 

A bejelentés néhány nappal azután történt, hogy a kormány járványügyi főtanácsadója, dr. Anthony Fauci óvatosan, de ígéretesnek nevezte a gyógyszertesztek eredményeit - amennyiben a remdesivir szignifikánsan és érzékelhetően pozitív hatással van a betegekre, és lerövidíti a felépülés idejét. 

Egy kormányzati megrendelés nyomán született, több mint 1000 beteg bevonásával készült kutatás szerint a Gilead Science's által fejlesztett gyógyszer akár 30 százalékkal is csökkentheti a felépülés idejét a kórházi betegek esetében. Akik kaptak a gyógyszerből, átlagosan 11 nap után elhagyhatták a kórházat, akik nem, 15 nap után. Az eredetileg az ebola megfékezéséért kifejlesztett remdesivirt nem tesztelték azokon, akiknek enyhe tüneteik vannak. 

A fogyasztóvédelem a járványhelyzetre való tekintettel felgyorsította a remdesivir engedélyeztetési folyamatát, de az engedélyek egyelőre csak a koronavírus-fertőzés miatt kórházba került súlyos (oxigénterápiára vagy lélegeztetésre szoruló) betegek esetében érvényesek. 

Érdekes, hogy a WHO honlapjára nemrég - állítólag véletlenül - felkerült egy nem hivatalos kínai kutatás a remdesivirről, ami viszont azt állapította meg, hogy a gyógyszer nem alkalmas a betegség kezelésére; sőt egyes esetekben le kellett állítani a tesztelést, olyan mellékhatásokat okozott a tesztalanyoknál. (Guardian

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér