Nagy-Britanniában már egy konkrét arcfelismerő rendszerről tárgyalnak, ami lehetővé tenné a visszatérést a munkába a koronavírus ellen védetteknek

Egészségügy
2020 május 04., 05:32

Konkrét és részletes tervek alapján tárgyal a brit kormánnyal az Onfido nevű brit, arcfelismerésben utazó cég egy olyan rendszer bevezetéséről, ami lehetővé tenné, hogy a koronavírus elleni antitestekkel rendelkezők elkezdhessenek munkába járni - írja a Guardian. Már amennyiben tényleg bebizonyosodik, hogy aki átesett a betegségen és antitestek képződtek a vérében, az tényleg védett a járvánnyal szemben.

Az Onfido rendszere több adatbázist kapcsol össze, de az állításuk szerint olyan módon, hogy az alanyok érzékeny adatai mégsem kerülnek illetéktelen kezekbe.

Az egész nagyjából a következőképpen működne:

Az embereknek egy applikációt kell letölteniük, majd csinálniuk egy szelfit, utána pedig lefotózzák valamelyik hivatalos személyi okmányukat. Az Onfido szoftvere képes megállapítani, hogy mi szerepelünk-e az okmányon és az nem hamis-e. Ha minden stimmel, az applikáció összeköti az arcunkat az adatainkkal és megállapítja a digitális identitásunkat.

Az ember ezután letesztelteti magát egy államilag elismert, antitesteket kimutató teszttel. Az így keletkező adatokat nem az app vagy a népeségnyilvántartó, hanem a brit állami egészségügy tárolná.

A munkahelyéhez érkező, immunis munkavállalónak annyi dolga lenne, hogy a bejáratnál megnyitja az appot és lő egy szelfit, ami alapján az applikáció generál egy QR-kódot. A portásnak pedig annyi a dolga, hogy egy sima kis kamerával beolvassa ezt a QR-kódot, mire a rendszer rövid időre felvillantja előtte a jogos kódtulajdonos arcát és a MEHET jelzést. Ha az arc stimmel, a munkavállaló mehet dolgozni.

Mármint így néz ki az egész a prezentációkban.

Az Onfido azt ígéri, hogy ha zöld utat kapnak, pár hónap alatt működő rendszert tudnak letenni. A tárgyakások csak nemrég kezdődtek, de az egésznek persze elméletben is csak akkor lesz értelme, ha

  1. egyrészt kiderül, hogy az antitestek megléte konkrét védettséget is jelent. (Ez most még csak valószínű, de nem tudományosan bizonyított.)
  2. Másrészt készülnek tényleg eléggé megbízható antitest-kimutató gyors- és normál tesztek. Ebben lehet, hogy nincsen messze az áttörés, a hétvégén ugyanis a svájci Roche és egy skót cég is olyan, igaz nem gyors, teszttel álltak elő, aminek állításuk szerint 99,8 százalékos a pontossága.