Távozik az Amazon Web Services alelnöke amiatt, ahogy a vállalat a jobb munkakörülményekért tüntető dolgozókkal bánt

külföld
2020 május 04., 14:37

Tim Bray, az Amazon egyik fontos leányvállalata, az Amazon Web Services alelnöke és egyik vezető mérnöke a honlapján tette közzé felmondólevelét. Bray azon háborodott fel, hogy a vállalattól kirúgták azokat, akik a koronavírus-járvány idején tiltakozásokat szerveztek az Amazon raktáraiban dolgozók nem megfelelő munkakörülményei miatt. 

Bray levelében chickenshit, azaz csirkeszar jelzővel jellemzi a céget, ahol hat évet dolgozott. Szerinte a kirúgások pusztán megfélemlítés céljából történtek. 

Mint a Vice írja, az Amazon a járvány kezdete óta azt a taktikát követte, hogy kirúgták azokat, akik hangot mertek adni annak, hogy nem megfelelőek a körülmények a raktárakban. Az amerikai sajtóban így is felbukkantak beszámolók arról, hogy a raktárakban dolgozók nem kapnak megfelelő védelmet, és lehet tudni azt is, hogy több tucatnyi fertőzött alkalmazottat találtak már. 

Az Amazon múlt héten szüntette meg azt a korábban megadott lehetőséget, hogy a járvány miatt aggódó alkalmazottak bármennyi időre fizetetlen szabadságra mehettek. Múlt pénteken többek között az Amazon, a FedEx és a Whole Foods alkalmazottai is összehangoltan sztrájkoltak a nem megfelelő munkakörülmények miatt. 

A vállalat korábbi közleménye szerint a cég saját, tiltakozó alkalmazottjai álinformációkat és hamis híreket terjesztettek a vállalatról. 

Bray levelében azt írta, hogy a körülményekről szivárogtatók kirúgása nemcsak a makrogazdasági erők mellékterméke, nem is a szabad piac működésének velejárója, hanem bizonyíték arra a mérgező elegyre, ami jelen van a vállalat kultúrában. És ő úgy döntött, hogy sem kiszolgálni, sem meginni nem akarja ezt a mérget. 

Mint a Vice írja, Bray évtizedek óta ismert alakja az amerikai szoftverfejlesztő világnak. Tavaly ő volt a legmagasabb rangú Amazon-alkalmazott, aki aláírt egy nyílt levelet, melyben a vállalat részvényeseitől követelték a klímaügyi cselekvést. Korábban vették már őrizetbe Kanadában is, ahol egy kőolajvezeték elleni tüntetésen vett részt. 

link Forrás

Elmondása szerint akkor telt be nála a pohár, amikor az Amazon kirúgott két alkalmazottat, Emily Cunninghamet és Maren Costát, akik segítettek megszervezni egy céges tiltakozást. Mint írta, a velük való szolidaritás miatt mondott fel.  Írt arról is, hogy elégedetlenségét próbálta a hivatalos vállalati csatornákon kommunikálni, de nem járt sikerrel, ezért döntött a nyilvános bejelentés mellett.

FRISSÍTÉS 2020. 05. 05.

A poszt eredeti verziójában Tim Bray az Amazon alelnökeként szerepelt, a valóságban azonban Bray - amellett, hogy a világ egyik legismertebb szoftverfejlesztője - az Amazon egyik leányvállalata, az Amazon Web Services alelnöke. A hibáért olvasóink elnézését kérjük.