2015 óta nem voltak ilyen rosszak a lakáspiaci várakozások

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Romlottak az előző negyedévhez képest a lakáspiaci várakozások, írja a Masterplat Nyrt.-vel közös felmérésében a GKI Gazdaságkutató Zrt. A kilátásokat összesítő lakáspiaci indexük országosan -8,6, Budapesten -8 ponton áll, ennél alacsonyabban utoljára 2015-ben volt az index.

A felmérésben résztvevő ingatlanfejlesztők, -forgalmazók, -tanácsadók, -üzemeltetők, illetve a lakosság várakozásai alapján áresés jöhet az ingatlanpiacon. 75 százalék számít erre, míg az árak emelésével csupán a megkérdezettek 1 százaléka számolt. Még Budapesten is csak 2 százalékuk vár emelkedést, míg 69 százalékuk visszaesést.

A kilátások a pesti belvárosra és a főváros budai oldalára a legkedvezőbbek, a válaszok alapján itt még viszonylag enyhe a visszaesés. Vidéken a nyugat-magyarországi családi házak piaca maradhat egyedül stabil a várakozások szerint, illetve az újépítésű ingatlanok piaca, ahol legfeljebb 5 százalékos áresésre számítanak.

Az áresés ellenére a forgalom erőteljes csökkenésével számolnak a szakmabeliek.

A felmérés szerint a bérleti piacon is hasonló folyamatok indultak be, a megkérdezettek négyötöde a díjak tíz százalékot meghaladó mérséklődésére számítanak. A folyamatokat elemezve a GKI jelezte, hogy a visszaesésben a járványnak is hatása van, de a folyamatok már a járvány kitörése előtt megindultak. (Via MTI)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér