Tovább lazít Új-Zéland

Hamarosan már profi rögbi- és netball mérkőzéseket is rendeznek a fokozatosan nyitó országban - írja a Guardian. A kormány csütörtökön hozta nyilvánosságra a lazításra vonatkozó további terveit, ezekben szerepel egy csomó új, a társadalmi életre vonatkozó szabály is. Ha minden igaz, 100 főig még gyülekezni is lehet. A miniszterelnök, Jacinda Ardern bejelentette, hogy ezek a szabályok akkor lépnek életbe, amikor Új-Zéland a jelenlegi, hármas szintű vészhelyzetből visszalép kettes szintre. Ekkor a profi és a kedvtelésből űzött sportokat is szabadabban lehet majd űzni. 

Azt, hogy mikor módosul a vészhelyzet szintje enyhébbre, hétfőn jelentik be, és valószínűleg már jövő szerdán megtörténhet. A bejelentést a rögbisek és a netballosok fogadták a legnagyobb örömmel, ugyanis ezek Új-Zéland klasszikus téli sportjai.

A New Zealand Warriors rögbicsapat játékosai május 3-án Ausztráliába érkeztek, ahol két hetes önkéntes karanténba vonultak. A bajnokság május 28-án indulhat.Fotó: PETER PARKS/AFP

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.