Szaúd-Arábiában megháromszorozzák az áfát

külföld
2020 május 11., 05:27

Háromszorosára emelték az áfát Szaúd-Arábiában, ahol egyre komolyabb gazdasági gondokat okoz, hogy a kőolaj eleve nyomott ára - ami miatt Szaúd-Arábia már a járvány előtt a kitermelés csökkentéséről egyeztetett Oroszországgal - a járvány, illetve az azt kísérő kijárási korlátozások miatt megtorpanó világgazdaságban tovább zuhant, sőt, egy időre az előjegyzésekben negatívba fordult. Ez azt jelenti, hogy a tárolókapacitások teljes kihasználtsága miatt a májusi jegyzésben az eladók fizetni is hajlandók lettek volna annak, aki átveszi tőlük az olajat.

Szaúd-Arábia ugyan az elmúlt években gazdasága diverzifikációjára törekedett, de alapvetően még mindig az olajártól függ a jólét. Ezért most az állam kénytelen volt nvelni bevételeit, ezért most bejelentették, hogy július 1-ével az eddigi 5 százalékról 15 százalékra emelik az általános forgalmi adót, június 1-ével pedig beszüntetik az eddig állampolgári jogon járó anyagi támogatásokat is.

"Ezek ugyan fájdalmas, de szükséges épések a pénzügyi és gazdasági stabilitás középtávú megörzése, illetve a koronavírus okozta példátlan krízis kárainak mérséklésére" - közölte Mohamed al-Dzsadán pénzügyminiszter.

A lépést indokolta, hogy a szaúdi állam kiadásai idén folyamatosan meghaladták a bevételeit, így az év első négy hónapjában már 9 milliárd dollárra (~3000 milliárd forintra) nőtt a költségvetés hiánya. Csak a csökkenő olajár miatt 22 százalékkal csökkentek az állam bevételei. Ezzel párhuzamosan két évtizede nem látott ütemben merültek a szaúdi jegybank valutatartalékai, melyek 2011 óta nem voltak ilyen alacsonyak. (Via BBC)