Már az első negyedévben is zsugorodott a gazdaság

gazdaság
2020 május 15., 06:34

Az előző negyedévhez képest 0,4 százalékkal zsugorodott, de éves szinten, 2019 első negyedévéhez mérten még mindig 2 százalékkal növekedett a magyar gazdaság a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint. A Portfolio beszámolója alapján négy éve nem fordult elő, hogy negyedéves szinten csökkent volna a GDP, az éves gazdasági növekedés üteme pedig 4,4 százalékról lassult 2 százalékra. Ez amúgy meghaladja az elemzői várakozásokat, azok nagyobb lassulásra, legfeljebb 1,7 százalékos növekedésre számítottak.

A KSH egyelőre csak gyorsbecslést közölt, szektorális adatok részletesen nem érhetők el, de jelentésükben azt írják, hogy a piaci szolgáltatások és kisebb mértékben az ipar még mindig a növekedés húzóerejét adják.

Az első negyedév első két hónapjában még nem volt hatása a járványnak - a WHO csak márciusban hirdetett világjárványt, Magyarországon március 13-án döntött korlátozásokról a kormány. Az első két hónapban így még a gazdasági adatok is jól alakultak, március második felében viszont már érdemben csökkent a gazdasági aktivitás. A Portfolio szerint "az ellátási láncok szétszakadása az ipari termelést, a háztartások óvatossága és a korlátozó intézkedések a szolgáltatásokat vetették vissza látványosan".

Hogy ez mit jelent éves szinten, azt csak tippelgetni lehet, mivel az első negyedéves adatokban még alig mutatkozik meg a járványt kísérő válság hatása. A második negyedév kilátásai nagyon rosszak, de az elemzők szerint, hacsak nem kell majd az év későbbi szakában újra leállítani szinte a teljes gazdaságot, akár érdemi élénkülés is jöhet. Ez azonban a Portfolio szerint csak arra lehet elég, hogy a kormány által várt három százalékkal essen csak a GDP.