WHO: Most nem ünnepelni kell, hanem felkészülni a második hullámra

járvány
2020 május 17., 19:52

Európa országainak gondolniuk kell a koronavírus-fertőzések második hullámára, mert a világjárványnak még nincs vége - nyilatkozta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai igazgatója, miközben kontinens-szerte sorra lazítják fel a korlátozásokat. Hans Kluge úgy fogalmazott:

ez a felkészülés ideje, nem az ünneplésé.

Miközben az esetek száma Nagy-Britanniában, Franciaországban és Olaszországban csökkenni kezdett, Kluge arra figyelmeztetett, hogy a járvány terjedésének központjai keletre kerültek, Oroszországban, Ukrajnában, Fehéroroszországban és Kazahsztánban felívelőben vannak a számok.

Hans Kluge
photo_camera Hans Kluge Fotó: IDA GULDBAEK ARENTSEN/AFP

Ahol most fellélegeznek, ott a megnyert időt az egészségügyi rendszer fejlesztésére, a kórházi kapacitások növelésére kell fordítani Kluge szerint, aki ilyen pozitív példaként említette Szingapúrt, Japánt és a skandináv országokat.

A WHO regionális vezetője azért is aggódik, hogy a koronavírus második hulláma egybeeshet más szezonális fertőzések, például az influenza vagy a kanyaró terjedésével. „Két éve 500 ezer olyan gyerek volt, aki nem volt beoltva kanyaró ellen.”

„A történelem arra tanít minket, hogy azok az országok, amelyek nem szenvedték meg nagyon az első hullámot, azok megszenvedhetik a másodikat. Mi lesz Afrikában és Kelet-Európában? Mi már túljutottunk a csúcson, mi nem vagyunk Olaszország - mondják egyes országok, aztán két hét múlva: bumm!”

- hangsúlyozta Kluge, és hozzátette: „Sajnos elkaphatja őket a második hullám, úgyhogy nagyon óvatosnak kell lennünk.”

Egy német gyár dolgozói állnak sorba teszteléshez
photo_camera Egy német gyár dolgozói állnak sorba teszteléshez Fotó: INA FASSBENDER/AFP

Szerinte amíg nincs védőoltás vagy hatékony kezelés, addig a korlátozásoknak, lezárásoknak is csak átfogó tesztelés és kontaktkutatás mellett van értelme, a lazítás vagy feloldás pedig csak fokozatos és óvatos lehet.

„Az emberek azt hiszik, hogy a kijárási korlátozásoknak vége. Pedig semmi sem változott. A járvány ellenőrzésének minden eszközét készenlétben kell tartani. Ez a legfontosabb üzenet” - mondta a WHO-s vezető, aki azt reméli, a világjárvány megmutatta, hogy az egészséget politikai prioritásként kell kezelni, mert „ha nincs egészség, nincs gazdaság”. (Telegraph)