20-30 százalékkal kevesebb pénzt visznek haza az egészségügyi dolgozók a járványhelyzet miatt

Egészségügy
2020 május 18., 08:41

A szakdolgozói kamara becslése szerint legalább 20-30 százalékkal visznek kevesebbet haza az egészégügyi dolgozók a járvány kitörése óta. Ennek az az oka, hogy átmenetileg megszűntek kiegészítő jövedelemszerzési lehetőségeik, írja a Népszava.

Rengeteg magyar orvos és ápoló vállal másodállást, hogy a jövedelmét kiegészítse, az orvosok magánrendelésben, az ápolók pedig akár egy másik kórházban vagy szociális otthonokban dolgoznak pluszban. Olyan ápolók is vannak, akik hétvégente vidékről járnak fel dolgozni, ezért heti 40 óra helyett 60-at is dolgoznak. Azonban a vészhelyzet miatt a kormány megtiltotta, hogy az egészségügyi dolgozók másodállást vállaljanak, hogy bármikor hadra lehessen őket fogni, ha megemelkedik a kórházi esetek száma.

A kórházi esetek száma nem emelkedett meg, viszont rengeteg kórházi osztályt kiürítettek, elmaradtak a műtétek, a szakrendelők forgalma is csökkent, ezért sok orvost és ápolót kényszerszabadságra küldtek.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke szerint a kényszerszabadságolások miatt sok egészségügyi dolgozónak csökkent a jövedelme is. Úgy becsülik, hogy szakdolgozók most kénytelenek minimum 20-30 százalékkal kevesebből megélni, ami nagyjából 120-140 ezer forintot jelent havonta.

Babonits Tamásné, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) általános alelnöke is ezt erősítette meg. Szerinte a fővárosi szakdolgozók egynegyedét, a vidékiek jelentős részét kényszerszabadságolták, főként azokon a helyeken, ahol kevés koronavírusos beteg volt.

Soós ugyanakkor úgy tudja, hogy vannak olyan kórházak, ahol az egészségügyi dolgozók plusz juttatásokat kapnak. A Szent Imre kórházban például a koronavírusos betegek mellett dolgozók márciustól bruttó 100 ezer forintot, az egyéb pácienseket ellátók 70 ezret, a műszaki-gazdasági hátteret biztosítók 50 ezret kaptak. Hasonló a helyzet a Korányi Pulmonológiai Intézetben és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézetben is. 

A Népszava kérdésére, hogy mennyivel csökkent az egészségügyi dolgozók fizetése és mennyi többletjuttatást kaptak, az Állami Egészségügyi Ellátóközpont válaszolt, miszerint: 

kórházak saját költségvetésük terhére adhatnak juttatást, attól függően, hogy milyen szerepet vállaltak a koronavírus elleni védekezésben.Szerintük volt olyan kórház, ahol a szakorvosok és szakdolgozók  20-40 ezer forint határozott idejű bérkiegészítést kaptak, máshol azok, akik az izolációs vagy karantén osztályokon zajló munkában vettek részt, a teljesített órákat emelt szorzóval (180 százalékkal) számolták el márciusban és áprilisban.