Brit kutatás: a súlyosan elhízottak és a szegényebb területeken élők könnyebben kapják el a koronavírust

külföld
2020 május 18., 06:43

Az elhízott, nagyvárosban, de nélkülözésben élő, vesebetegségben szenvedő, idősebb, fekete bőrű férfiak a leginkább veszélyeztetettek a koronavírusban, derült ki a brit kutatásból, amit a tömeges tesztelés során végeztek.

„A mintánkban azt találtuk, hogy a növekvő életkor, a férfi nem, a növekvő nélkülözés, a városi elhelyezkedés és a fekete bőrűekhez való etnikai hovatartozás több pozitív tesztet produkál. A krónikus vesebetegség és a megnövekedett testtömegindex voltak az egyetlen olyan klinikai tényezők, amelyek ezektől függetlenül társultak a pozitív teszthez” - mondta Simon de Lusignan az Oxfordi Egyetem professzora.

A kutatócsoport 587 ember pozitív és 3215 személy negatív eredményeit elemezte, amelyeket az orvosok gyűjtöttek össze Anglia szerte. 

40–64 éves korúak 18% -át pozitívnak találták, míg a 17 éves vagy annál fiatalabb gyermekek 4,6% -ánál lett pozitív az eredmény. A férfiak esetében valamivel nagyobb valószínűséggel lettek pozitívak a teszteredmények, mint a nőknél.

A szegényebb területeken élő emberek is nagyobb valószínűséggel fertőződtek meg. A leginkább rászoruló területeken lévő 668 ember 29,5% -a bizonyult pozitívnak, míg a legkevésbé rászoruló területeken élők 7,7%-a.

Az is kiderült, hogy a nagyobb városokban élők nagyobb számban voltak érintettek, mint a vidéken. A városi területeken tesztelt 1816 ember közül 26,2% pozitív, vidéki területeken pedig 5,6%-os pozitív eredmény született.

A kutatásból egy meglepő adat is kiderült: a dohányosok kevésbé érintettek a járványban, azonban a kutatók nem gondolják, hogy ez azt jelentené, hogy ellenállóbak is.

A dohányosak sokat köhögnek, ezért valószínűbb, hogy sűrűbben tesztelik őket, mint más nem dohányzó, köhögő embereket. Ez a gyakoribb tesztelés növelheti a mintában a negatív SARS-CoV-2 eredményekkel rendelkező dohányzók arányát, ami torzítja az eredményeinket. A tanulmányunkban azonban a dohányosok aránya alacsony volt” - írta a kutatócsoport. (CNN)