Ezrével gyártatná a lélegeztetőgépeket a japán kormány, pedig nincs is rájuk szükség

Szavazz az elmúlt 7 év 7 legjobb cikkére!

Kétezer lélegeztetőgépet gyártatna a japán kormány a koronavírusos betegek számára, pedig valószínűleg nem lesz rá szükség, írja a Reuters. A kórházakban így is van 4700 üzemen kívüli eszköz, és a kritikus betegek számára elkülönített 8300 gépnek is csak töredékét használják. Májusban 4500 koronavírusos beteget ápoltak kórházban, közülük nagyjából 270-nek volt szüksége lélegeztetésre.

Az egészségügyi minisztérium is elismerte, hogy a fertőzöttek száma jelenleg nem indokolja a lépést, ráadásul nincs is elég képzett szakember, aki működtetni tudná a gépeket.

Japán orvosok azt szimulálják, hogyan kell levenni egy beteget a lélegeztetőgéprőlFotó: Taketo Oishi/The Yomiuri Shimbun via AFP

Valójában inkább gazdasági megfontolások vannak a háttérben, Japán ugyanis szeretné csökkenteni az importfüggőségét, márpedig a lélegeztetőgépek nagy részét külföldről szerzi be. Emiatt extra pénzzel támogatják a maszkok gyártását is, hogy azokat se Kínától kelljen megvásárolni.A Reutersnek nyilatkozó minisztériumi tisztviselő szerint a koronavírus megmutatta, hogy nemzetbiztonsági érdek mérsékelni az Egyesült Államoktól, Európától és Kínától való függőséget.Ez azonban nem ilyen egyszerű, a gyártáshoz szükséges eszközök egy részét ugyanis szintén külföldön szerzik be. Mivel óriási most a nemzetközi kereslet, előfordulhat, hogy hónapokat kell várni rájuk, ezért a gyártók attól tartanak, képtelenség lesz tartani a kétezerdarabos elvárást.

Shinzo Abe miniszterelnök a Toyota, a Nissan, a Sony és más nagy cégek segítségét kérte, ők azonban vonakodnak a dologtól. A Toyota vezetője a többi autógyártó nevében azt mondta, nem könnyű átállni olyan termékekre, amelyek közvetlen hatással vannak az emberi életre. A Reuters szerint az is visszatartja őket, hogy túlságosan kicsinek és kockázatosnak látják ezt a piacot. 

A kormány azt üzente, nincs határidő, de szeretnék kiegyensúlyozni az importált és a helyben gyártott gépek arányát. 

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér