Senkit se tennének utcára fővárosi tulajdonú bérlakásból

Amíg nem gondoskodtak az elhelyezéséről, senkit se raknak ezentúl utcára fővárosi tulajdonú bérlakásból, áll a fővárosi lakásrendeletet módosító előterjesztésben a Népszava információi szerint. A Fővárosi Közgyűlés már az őszi önkormányzati választások után határozott arról, hogy módosítani fogják a lakásrendeletet annak érdekében, hogy megelőzzék az elhelyezés nélküli kilakoltatásokat.

A most beterjesztett javaslat szerint a mostani szabályozással szemben, amikor a lakbérrel elmaradóknak azonnal fizetési emlékeztetőt küldenek, a jövőben ilyet csak három havi, illetve 150 ezer forintot meghaladó hátralék esetén küldenek ki. Az aktuális szabályok szerint a felszólítás után 8 nappal akár fel is mondhatják a lakásbérleti szerződést. Az új javaslat ennél sokkal több türelmi időt hagy: az első felszólítást követően csak azután mondhatják fel, harminc napos határidővel a bérleti szerződést, ha a bérlő már hat havi, vagy 300 ezer forintot meghaladó bérleti díjjal tartozik, és nem vállalja a részletfizetést. A harminc nap lejárta után kezdeményezik csak a végrehajtást, a kilakoltatást pedig csak ezután 90 nappal - de a bérlőnek ebben a 120 napban is van lehetősége a kilakoltatást elhalasztó részletfizetést kérni.

A végső garancia pedig a javaslatban az, hogy 120 nap elteltével is csak akkor lakoltatják ki a nem fizető bérlőt, ha biztosítani tuják "minimálisan elfogadható elhelyezését", amely várandós nők és kiskorú gyermeket nevelők esetében családok átmeneti otthona, szenvedélybetegek esetén bentlakásos szakintézmény, nyugdíjasoknak pedig idősek otthona, gyermekteleneknek pedig legfeljebb átmeneti szálló legfeljebb négy ágyas szobája lehet. (Népszava via Index)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér