Méhkaptárakat telepítenek a szlovák elnöki palota kertjébe

Két méhkaptárt helyezett el a szlovák elnöki palota kertjében a ®ivica (Gyanta) nonprofit civil egyesület a Városi méhek akció keretében, és rovarszállók létesítését is tervezik. „Egyrészt szimbólumnak, másrészt támogatásnak szánjuk a kezdeményezést, hogy rámutassunk, a méheknek nemcsak vidéken, hanem a városban is helyük van” - mondta Zuzana Čaputová köztársasági elnök.

Zuzana ČaputováFotó: VLADIMIR SIMICEK/AFP

Az elnök emlékeztetett arra, hogy a természetvédelem része a programjának. Čaputová úgy fogalmazott, 

a méhek azt szimbolizálják, hogyan függ össze minden mindennel a természetben, és a biodiverzitás védelmét is szolgálják.

 „Ha nem lesznek méhek, nem lesznek fák, nem lesznek virágok, és akkor mi sem leszünk. Ezért fontos megóvni a méheket és teret adni nekik az élethez” - hangsúlyozta az államfő. Az elnöki palota kertjében lévő méhek a békésebb fajtából valók, Erdőhátról (Záhorie) származnak. Szezonban hetente egyszer méhész fog gondoskodni róluk, télen pedig egyszer vagy kétszer ellenőrzi őket - mondta el Petra Jeľeková, a ®ivica tagja.

Zuzana Čaputová méhészkedik az elnöki palota kertjébenFotó: Zuzana Čaputová/Facebook

A kaptárak biztonságos helyen lesznek. Az egyik oldalon nagy fal, a másik oldalon üvegfal védi őket. Információs táblát is elhelyezünk rajtuk, hogy az elnöki palota látogatói tudják, miért vannak itt” - közöltre ©tefan Rozkopál, az elnöki hivatal igazgatója.

A méhkaptárak elhelyezése az elnöki hivatal zöldebbé tételét célzó projekt része, a méhek mézét karácsonykor elajándékozza az iroda. Rozkopál hozzátette, a ®ivica egyesülettel közösen rovarszállók létesítését is tervezik a kertben.

A pozsonyi városháza tetején már tavaly elhelyeztek két méhkaptárt, azokban jelenleg 120 ezer méh gyűjti a mézet - közölte szerdán a TASR-rel Matúą Vallo pozsonyi polgármester, aki nagyszerűnek nevezte a városi méhek ötletét.

A városházi méhek termelte méz felét az önkormányzat értékesítheti a civil kezdeményezőkkel kötött megállapodás alapján. Szakemberek szerint a méhek képesek kiszűrni a mérgezőanyagokat, így a városi környezetben előállított méz ugyanolyan tiszta és finom, mint a virágos réteken termelt méz. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.