Kristálytiszta lett a Velencei-lagúna vize

természet
2020 május 29., 08:00

Olasz kutatók megvizsgálták, mennyiben befolyásolta az emberi tevékenység elmaradása azt, hogy a csatornák vize teljesen kitisztult Velencében. Nem túl meglepő módon eléggé. A kutatás eredményét a Science of the Total Environment-ben publikálták.

Arra jutottak, több tényező is szerepet játszott abban, hogy a víz kristálytiszta lett. Az egyik ilyen, hogy mivel nem volt hajóforgalom, kisebb volt a hullámzás. Nem esett annyi eső, a szél sem fújt annyira, és a fitoplanktonok is befolyásolták a folyamatot. Végül, de természetesen nem utolsósorban szerepet játszott az is, hogy eltűntek a turisták és az őket szállító hajók. Az egyik kutató, Federica Braga azt mondta az olasz Repubblicának, hogy a Sentinel-2 műholdak felvételeit elemezték, és számításba vették azt is, vajon például a kagylóhalászat leállása hogyan hatott a lagúnák vizére.

Abban biztosak, hogy jelenlegi állapot csupán átmeneti, és az, hogy most ennyire tiszta a víz, egyszerre köszönhető a karanténnak és természetesen folyamatoknak.

A Satelit-2 műholdak felvételei a vírus megjelenése előtt és után.
photo_camera A Satelit-2 műholdak felvételei a vírus megjelenése előtt és után. Fotó: Satelit-2