Tiltakoztak a Facebook alkalmazottai, mert a cég semmit sem tesz Donald Trump uszítása ellen

A Facebook vállalati kultúrájában szokatlan nyilvános tiltakozást tartott hétfőn a cég több tucatnyi alkalmazottja amiatt, hogy a Facebook – szemben a Twitterrel, amely a múlt héten figyelmeztető üzenetet helyezett az amerikai elnök egy uszító posztja elé – semmit sem tesz Donald Trump hergelő megszólalásai ellen. A tiltakozók a feketéket és latinókat aránytalanul sújtó rendőri erőszak ellen tüntetőket támogatva megtagadták a munkát, és ezt emailjeik automatikus válaszaiban, illetve nyilvános közösségimédia-profiljukon is közzétették.

A tiltakozásnak azért ezt a formáját választották, mert a járványhelyzetre tekintettel a Facebook dolgozói javarészt otthonról dolgoznak, így hagyományosabb értelemben vett sztrájkra most nincs lehetőségük.

A New York Times beszámolója szerint a tiltakozókon kívül más Facebook-alkalmazottak is sokkal határozottabb fellépést követelnek a cég vezetésétől Donald Trump gyakran gyűlölködő, még gyakrabban hazug, olykor kifejezetten uszító posztjaival szemben. Többen fenyegetőztek felmondással, vagy köröztettek petíciókat, mások a Twitteren beszéltek elégedetlenségükről. A Timesnak nyilatkozó bő tucatnyi volt vagy jelenlegi alkalmazott is úgy érzi, hogy még semmi sem fenyegette ennyire Mark Zuckerberg alapító cégen belüli tekintélyét és hatalmát, mint a most kialakult helyzet. „Az amerikai elnök fekete tiltakozókkal szembeni gyűlölködő megnyilvánulásait sehogy sem lehet a véleményszabadságra hivatkozva védeni. A fekete munkatársakkal, illetve minden lelkiismeretes emberrel együtt követelem, hogy Mark azonnal szedje le az elnök erőszakra, gyilkosságra buzdító, fekete embereket fenyegető posztjait” – írta például egy alkalmazott az egyik belső levelezőlistán.

Mark Zuckerberg, aki vezérigazgatója is a Facebooknak általában is és most is azt mondja – bár egy kongresszusi meghallgatáson mondta már az ellenkezőjét is – , hogy a Facebooknak - ami még reneszánsz remekműveket is cenzúrázni szokott pornográfiára hivatkozva - még akkor se kell beavatkoznia, ha egy politikus szándékosan hazugságokat terjeszt, mert majd az emberek eldöntik, hogy mit higgyenek el.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér