Áprilisban teljesen földbe álltak a ruhaüzletek a KSH adatai alapján

Központi Statisztikai Hivatal friss adatai alapján látni, hogy a járvány, illetve a következtében bevezetett korlátozások az összes bolttípust érzékenyen érintették áprilisban. 

Mint írják, áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 10 százalékkal csökkent a tavalyi év azonos időszakához képest. 

Az eltérés persze máshogy alakult az egyes bolttípusoknál: míg az élelmiszerüzletekben 0,4, addig a nem élelmiszert árusító kiskereskedelmi üzletekben 14,8, míg a benzinkutatokon 26,3 százalékkal csökkent a forgalom. 

Az idei első harmadév még így is nagyobb forgalmat hozott, mint a tavaly január és április közötti forgalom, 2,5 százalékkal nőtt idén. 

Az élelmiszer-kiskereskedelem 77%-át adó élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene 2,5%-kal nőtt, míg az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 9,5%-kal csökkent. 

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene összességében 14,8%-kal csökkent. Csökkentek az eladások az iparcikk jellegű vegyes- (-8,2%), a gyógyszer-, gyógyászatitermék-, illatszer- (–15%), a bútor-, műszakicikk- (–24%), a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk- (–37%), a használtcikk- (–80%), valamint a textil-, ruházati és lábbeli-üzletekben (–90%).

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból áprilisban 12,5%-kal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 104%-kal emelkedett, folytatva az évek óta tartó bővülést.

A kiskereskedelmi adatokba nem tartozó gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai 33%-kal estek vissza.

Mint hozzáteszik 2020. áprilisban:

  • Az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 910 milliárd forint volt.
  • Az országos kiskereskedelmi forgalom 53%-a az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 36%-a a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 11%-a az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.