Soros György közleményt adott ki arról, hogy nem pénzel tüntetőket

A 2018-as választás titkos története 84 színes oldalon.
Megveszem

"A Facebookot és a Twittert, illetve más közösségi platformokat használnak most annak a teljes mértékben cáfolt összeesküvés-elméletnek a terjesztésére, hogy Soros György és a Nyílt Társadalom Alapítvány fizet a tüntetőknek, ez esetben a George Floyd meggyilkolása miatt tiltakozóknak. Felháborít minket ez a próbálkozás, amely az elemi erejű felháborodást próbálja megkérdőjelezni" - írta szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében Soros György szóvivője.

Michael Vachon a közleményében jelezte, hogy ugyan kapcsolatba léptek a Twitterrel és a Facebookkal, a két cég egyelőre "semmilyen érdemi lépést nem tett e felháborító helyzet kezelésére".

A vádakkal kapcsolatban, melyeket Vachon megjegyzése szerint egyebek mellett már a New York Times, a Snopes, a Politifact, a Reuters, az AFP és a Vox is cáfoltak, Soros alapítványa, a Nyílt Társadalom Alapítvány (OSF) is közleményt adott ki. Ebben azt írják, hogy alapítványuk büszke támogatója olyan szervezeteknek, melyek cselekvésre sarkalják a polgárokat, és küzdenek az amerikai polgárok jogaiért, akik kárpótlást remélnek a kormánytól sérelmeikért, ugyanakkor jelezték, hogy a George Floyd halála és a rendőri brutalitás ellen tiltakozók mindenféle cinikusok állításával szemben nem fizetségért, hanem mély felháborodásukban és az országuk iránt érzett aggodalomtól vezérelve tüntetnek.

Azt is írták, hogy minden ezzel ellentétes állítás "hamis, sértő, és kárt okoz demokráciánk alapjának, ahogy az első alkotmánykiegészítésben rögzítve van", utalva a szólás és gyülekezési szabadság alkotmányos garanciájára.

A 2018-as országgyűlési választáson elmaradt az ellenzéki összefogás, a Fidesz pedig újra kétharmados többséget szerzett. Az ide vezető titkos tárgyalásokról, és a színfalak mögött zajló belső küzdelmekről szól a MAKRO legfrissebb száma. Magyari Péter, a 444 egyik legismertebb oknyomozó újságírója hónapok át készített háttérinterjúkat a hazai politikai élet legbefolyásosabb szereplőivel, és ezek alapján keresi a választ a magyar demokrácia alapkérdésre: “Leváltható-e még választásokon a kormány?”

Megveszem a Makrót