A bíróság megtagadta a letartóztatási parancs kiadását a Samsung csalással gyanúsított vezetője ellen

külföld
2020 június 09., 08:14

Egy szöuli bíróság kedden megtagadta a letartóztatási parancs kiadását Li Dzse Jong, a Samsung vállalatcsoport - évekkel ezelőtt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt - tényleges vezetője ellen, akit csalással gyanúsítanak. Von Dzsung Szuk bíró azzal érvelt, hogy nem indokolható kellően alapos érvekkel a letartóztatás szükségessége.

A dél-koreai ügyészség aggályát fejezte ki a döntés miatt. Közleményében azt írta: az ügy súlyát és a bizonyítékokat tekintve szégyenletes a bíróság döntése. Szakértők szerint az ügyészség újra kérelmezni fogja Li letartóztatását. A vállalatvezető ellen a nyomozási szakasz lezárultával még ebben a hónapban vádat emelhetnek.

photo_camera Fotó: Jong Hyun Kim/Anadolu Agency via AFP

Persze Li ügyvédei üdvözölték a döntést, amely szerintük arra utal, hogy nem sikerült megfelelően alátámasztani az ellene felhozott vádakat. A Samsung két másik vezetője, Csoj Gi Szung és Kim Dzsong Dzsung ellen is kezdeményezték a letartóztatási parancs kiadását, de egyelőre ők sem kerültek rács mögé.

Lit azzal gyanúsítják, hogy részese volt a legnagyobb dél-koreai konglomerátumnál 2015-ben történt árfolyam-manipulációs tervnek. Az volt a terv, hogy szándékosan lerontják a Samsung C&T tagvállalat részvényárfolyamát, megkönnyítve ezzel összeolvasztását a Cheil Industries tagvállalattal, aminek Li a legnagyobb részvénytulajdonosa.

A tagvállalati összeolvasztás egy időben történt azzal, hogy Li Dzse Jong fokozatosan átvette a cégcsoport tényleges vezetését betegeskedő apjától, Li Kun Hitől. Általános volt akkor az a vélekedés, hogy Li pozíciója megerősítése érdekében olvasztotta össze a két jelentős tagvállalatot.

Lit három évvel ezelőtt ötéves börtönbüntetésre ítélték amiatt, hogy megvesztegette Pak Gun Hje volt államfőt, akit a parlament és az alkotmánybíróság 2017 márciusában elmozdított a hatalomból, majd több perben kenőpénz elfogadásáért, hatalommal való visszaélésért, kényszerítésért, hűtlen kezelésért összesen 32 év börtönre és súlyos pénzbüntetésre ítélték.

Lit a vesztegetés mellett három évvel ezelőtt elítélték sikkasztásért, bűncselekményből származó jövedelem eltitkolásáért, vagyontárgy tiltott külföldre szállításáért és eltitkolásáért is. Ötéves börtönbüntetéséből egyet letöltött, majd két évvel ezelőtt két és fél évi felfüggesztett börtönre enyhítették a büntetését, és szabadon engedték, lehetővé téve, hogy végezhesse munkáját a Samsung élén. Külföldre csak bírói engedéllyel utazhat. A mostani meggyanúsítása következményeként azonban újra börtönbe kerülhet. Ő - két társával együtt - következetesen tagadja, hogy törvénysértést követett volna el. (BBC/MTI)