Új örökségvédelmi alapítványt hoz létre a kormány, és részvényekből vagyont is ad neki

kultúra
2020 június 10., 11:55

Közép-európai Épített Örökség Megőrző Alapítvány néven örökségvédelmi szervezetet hozna létre a kormány egy friss törvényjavaslat szerint, amelyet Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyújtottak be kedd este az országgyűlésnek.

A törvényjavaslat szerint az alapítvány feladata a magyar vonatkozású közép-európai épített örökség gondozása, konkrétan épületek „közvetlen vagy közvetett módon való” megszerzése, állagmegóvása, felújítása, és fenntartása lenne. Ehhez kapcsolódna még az örökség a kutatásához szükséges feltételek biztosítása „természetben vagy pénzbeli juttatás formájában”.

Az alapítványt a külügyminiszter, Szijjártó Péter alapítaná meg, az induló vagyonát pedig a kormány biztosítaná:

  • MANEVI Zrt. 100 darab törzsrészvényével
  • és a Comitatus-Energia Beruházási Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. 8700 darab törzsrészvényével.

A törvényjavaslatot először kiszúró Index azt írja, A MANEVI korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. alá tartozott, de 2018-ban átkerült a Külgazdasági és Külügyminisztérium fennhatósága alá. Viszonylag régi állami cég, 1997-ben hozták létre, és eredetileg nemesfém tárgyak, termékek hitelesítésével foglalkozott, 2013 óta azonban az üzleti tanácsadás a fő profilja.

Mostanában egyetlen alkalommal szerepelt a hírekben: 2018 júniusában, amikor a magyar állam ezen a cégen keresztül vette meg a Szatmárnémeti főterén álló, romos állapotú egykori Pannónia Szállót, az egyik legszebb partiumi szecessziós épületet.

A Comitatus-Energia szintén egy állami cég, amely 2019-ben vásárolt meg 3 milliárd forintért egy 120 szobás hotelből, kempingből, apartmanfaluból és fejlesztési telekből álló idegenforgalmi komplexumot a szlovéniai Lendván.

Az Index szerint az alapítvány első projektje a megvásárlása óta is parlagon heverő Pannónia szálló felújítása lehet majd, míg a másik, működő komplexum bevételtermelésre lehet alkalmas, az örökségvédelemhez ugyanis nincs köze.

A törvényjavaslat sarkalatosnak minősül, elfogadásához a parlamenti képviselők kétharmadának támogatása kell majd.