Orbán: Rendesen kell bánni azzal, aki kisebb és számbelileg hátrányosabb helyzetben van

POLITIKA
2020 június 12., 07:10

Orbán Viktor pénteki rádióműsorában a Kossuth Rádión szóba jöttek az önkormányzati elvonások, miután Karácsony Gergely újabb és újabb olyan kormányzati intézkedésről számol be, ami pénzt vonna el a fővárostól.

Erről a miniszterelnök azt mondta, hogy 2021 egy védekezési év, amiben mindenkinek részt kell vennie. „Én megértem, hogy mindenki úgy van vele, hogy »Természetesen vegyen benne mindenki részt, kivéve engem«. Ismerjük ezt a gondolkodásmódot, és az önkormányzatok egy részétől is látom. De ez így nem megy: Egy csónakban evezünk, együtt sírunk, együtt nevetünk”- tette hozzá.

Azt mondta, hogy az önkormányzatok nem az ország többi részéről elválasztható egységei az életnek, „hanem a nagy magyar élet részei”, ezért mindenkinek valamilyen formában hozzá kell járulnia a védekezéshez. „Ha elkezd kibújni a védekezésből, és a kormányzati jogkört gyakorlók ezt megengedik, ez esetben a miniszterelnök és a kormány, akkor majd mindenki ki akar bújni” - jegyezte meg. (Egyébként az önkormányzatok a saját költségvetésükből is sokat költöttek a helyi védekezésre.)

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az önkormányzatok költségvetése 2021-ben nőni fog. (Hogy ez miképpen oszlik meg a különböző típusú önkormányzatok között, arról nem volt szó.) „Ha jól csinálja a kormány a gazdaság újraindítását, akkor ott adóbevételekből is több lesz, nemcsak országos szinten, hanem önkormányzati szinten is”- tette hozzá. Az elvonások miatt kifogásokat a költségvetés megalkotásakor szokásos lobbitevékenységnek tartja. megjegyezte, hogy egyébként a fejlesztéseket tulajdonképpen önkormányzatoknak nyújtott támogatások.

Beszélt Igor Matovič szlovák miniszterelnök pénteki látogatásáról is: „Szerencsénk van egyébként a szlovák miniszterelnökökkel az elmúlt 10 évben, mert barátai, és jó támogatói a Szlovákiában élő magyaroknak is. Ilyen a mostani miniszterelnök is, erről tegnap meggyőződhettem. Egy rendes ember. Mert alapvetően a kisebbségi kérdés meg a kisebbségekhez való viszony az nem pénzügyi kérdés meg nem politikai kérdés, hanem hogy rendes-e az ember.

Magyarországon is azért bánunk jól az itt élő kisebbségekkel, mert rendesen kell bánni azzal, aki kisebb és számbelileg hátrányosabb helyzetben van.”

Később Matovič bocsánatkérésével kapcsolatban azt mondta: „A bocsánatkérés a politikában az egy nagyon nehéz dolog, és nem is tartunk erre igényt szerintem. Tehát én nem alszom jobban attól, hogy ha bármely szomszédunk bocsánatot kér valamiért. Én inkább azt mondanám, hogy arra kell törekedni, hogy a viszony korrekt és fair legyen. Mi sem vagyunk hibátlanok. Szeretnénk azok lenni, de be kell látni, hogy mi sem vagyunk hibátlanok, a mi történelmünk sem az. Kétségkívül, ami 100 éve történt, az egy példátlan igazságtalanság, de semmilyen bocsánatkérés sem fogja orvosolni. Tehát én nem arra törekszem, hogy a múltra vonatkozóan tegyünk egymásnak ilyen sebnyalogatós, fájdalmat enyhítő kijelentéseket, mert ez nem vezet minket semmire. Nem a múltat kell megváltoztatni. Azt nem tudjuk. Ezért a múltra vonatkozó megjegyzések szép gesztusok, de nem jön belőlük semmi. Nekünk a jövő az érdekes, mert azt viszont meg fogjuk nyerni.

Az uniós költségvetési javaslatról - ami közös hitelt tartalmaz - Orbán Viktor azt mondta, hogy a koncepciója teljesen ellentétes azzal, „ahogyan mi, magyarok gondolkodunk”. Mert a miniszterelnök szerint a magyarok többsége úgy gondolkodik, hogy a pénzt először meg kell keresni, és utána kell elkölteni, „mert azt megtanulták a magyarok a saját kárukon, hogy minden pénzért meg kell dolgozni, előbb vagy utóbb, de meg kell dolgozni, ingyen pénz nincs, még hogyha úgy is tűnik, hogy hitelből, az égből leereszkedik a sok pénz,és az jó”. De ha valaki úgy érzi, hogy jól áll, és mégis hitelt vesz fel, akkor a saját kockázatára vegye fel magánemberként és országként is. Ugyanakkor a miniszterelnök most belátja, hogy „valamit csinálni kell”, mert vannak országok, amelyek nagyon nagy bajban vannak. Itt megemlítette a francia, az olasz és a görög államadósságot. Ezzel szemben szerinte a közép-európai országok kibírnák a válságot. „De be kell látnom, hogy ha berzenkedek is ellene, most mégis muszáj, egyszer kivételesen ezt az eszközt alkalmaznunk kell” - tette hozzá. Ugyanakkor szerinte ezt nem lehet úgy csinálni, hogy igazságtalan módon használják fel a pénzt, és olyan szempontokat válasszanak ki, amelyek csak bizonyos országok számára eredményeznek kedvező pénzelosztást. „Tehát a közép-európai országokkal nem lehet kibabrálni, tehát baleknak nem lehet bennünket nézni. Lehet, hogy később csatlakoztunk az Európai Unióhoz, de nem a falvédőről jöttünk le” - jegyezte meg. De a miniszterelnök szerint a javaslat egész elviselhető lesz, ha néhány ponton megváltoztatják a V4-ek javaslatai szerint.