Sorra felszámolják az iskolarendőri posztokat az amerikai oktatási intézmények

külföld
2020 június 12., 19:42

Amíg a magyar kormány éppen most tervezi bevezetni, az Egyesült Államokban már évtizedek óta létezik az iskolarendőrség intézménye. Eredetileg az iskolai lövöldözések megelőzésére illetve a fegyveres erőszak megfékezésére hozták létre, de ebben elég kevés sikert tudtak elérni, ha megnézzük az elmúlt évek egyre riasztóbb statisztikáit. Az eddig készült kutatások sem igazolták, hogy az iskolarendőrök növelték volna a biztonságot.

Houston rendőrfőnöke (jobbra) George Floyd június 9-i temetésén.
photo_camera Houston rendőrfőnöke (jobbra) George Floyd június 9-i temetésén. Fotó: MARIO TAMA/AFP

Polgárjogi aktivisták viszont rendszeresen arra mutattak rá, hogy a felfegyverzett iskolarendőrök valójában az oktatási intézmények fekete diákjaira jelentenek leginkább veszélyt, és inkább fegyertelen őrök, konfliktuskezelésben jártas szakemberek alkalmazását javasolták.

A George Floyd-eset és a nyomában elindult mozgalom az iskolákra is hatással volt: az intézmények egymás után mondják föl a helyi rendőrségekkel kötött megállapodásokat, és szüntetik meg iskolarendőri posztjaikat.

Először a Floyd-gyilkosság városában, Minneapolisban döntött úgy a város tanügyi bizottsága, hogy megszüntetik a tankerület és a városi rendőrség együttműködését, tehát a város összes állami iskolájából eltűnnek az iskolarendőrök. Június 4-én Portland, később Seattle, Denver és Oakland iskolái (illetve tankerületei) is hasonlóképpen döntöttek.

A Washington Post jelentése szerint Chicagóban, New Yorkban és Phoenixben is nagy a nyomás a tanügyi hatóságokon, hogy szakítsák meg az együttműködést a rendőrséggel. (Axios, StarTribune, Pew Trust)