Chicagóban csikágó van: 25 gyilkosság, 85 meglőtt ember egyetlen hétvégén

bűnözés
2020 június 14., 12:56

Az Egyesült Államok harmadik legnagyobb városában, a 2,7 millió lakosú (elővárosokkal együtt kábé tízmilliós) Chicagóban szomorú rekord dőlt meg május utolsó napjaiban: 29-től 31-ig, péntektől vasárnapig 25 gyilkosság történt, és további 85 lőtt sebes sérülést regisztráltak a hatóságok. Csak május 31-én 18 embert öltek meg. A Chicagói Egyetem kriminalisztikai tanszéke 1961 óta vezeti a részletes bűnügyi statisztikákat, ezek szerint a múlt hétvége abszolút rekord. 1991-ben volt utoljára hasonlóan tragikus nap a városban: augusztus 4., amikor 13 gyilkosság történt.

Chicago persze sosem tartozott a nyugisabb helyek közé: a város neve már a húszas évek, Al Capone kora óta összefonódott az erőszakos bűnözéssel, a magyar nyelvben is meghonosodott a „csikágó” kifejezés, mint a rázósabb környékek elnevezése. Az utóbbi években újra aggasztóan megnőtt az erőszakos bűncselekmények száma, a kilencvenes években rendszeresen évi 900 gyilkosság történt a városban, bár pont a közelmúltban némi javulást mutattak a statisztikák: tavaly már csak 492 gyilkosságot regisztráltak, míg három évvel korábban, 2016-ban még 764 emberölés volt. (Összehasonlításként: Magyarországon 2017-ben 242 volt a gyilkosságok száma.)

A május végi rekord pontos okait még elemzik a kriminológusok, de az biztos, hogy szerepet játszottak benne a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések, zavargások, fosztogatások. Az események miatt a város bizonyos körzeteiből teljesen eltűnt a rendőrség, így a felfegyverzett bandák felbátorodtak, sok helyen raboltak, fosztogattak, és néhányszor, minden látható ok nélkül, járműveikből lövöldöztek járókelőkre.

A chicagói Szent Szabina templom aktivistái készítették ezt a zászlót a fegyeres erőszak áldozatainak képével a tavaly szeptember 35-i washingtoni tüntetésre, amelyen a fegyvertartási szabályok szigorítását követelték.
photo_camera A chicagói Szent Szabina templom aktivistái készítették ezt a zászlót a fegyeres erőszak áldozatainak képével a tavaly szeptember 15-i washingtoni tüntetésre, amelyen a fegyvertartási szabályok szigorítását követelték. Fotó: Aurora Samperio/NurPhoto via AFP

A Chicago Sun-Times felidézi a 18 éves fekete lány, Teyonna Lofton esetét, aki sikeres középiskolai vizsgáit ünnepelte május 31-én, és éppen egy benzinkút shopja előtt állt sorba, nem messze a fegyveres erőszak elleni civil mozgalom egyik központjától, a Szent Szabina templomtól, amikor megjelent egy SUV, és valaki tüzet nyitott rájuk. Teyonnát a könyökén érte a lövést, súlyosan megsérült, artériás vérzése volt, de hiába hívta a 911-et, senki sem vette föl, végül édesanyja jött érte, és vitte kórházba.

Aznap Chicagóban Tyonnával és benzinkútnál megsebesült két társával együtt összesen 48 ember került lőtt sebbel kórházba. A 911 pedig nem véletlenül nem vette föl: segélyhívóközpont nem győzte rögzíteni a hívásokat. Május 31-én, vasárnap körülbelül 65 000 segélykérés futott be, a szokásos mennyiség több mint négyszerese.

Ahogy a chicagói egyetem kriminialisztikai szakértője megjegyzi, a fegyveres erőszak áldozatai túlnyomórészt színesbőrű fiatalok, mint ahogy az elkövetők illetve gyanúsítottak többsége is ebbe a társadalmi csoportba tartozik.

Érdekesség, hogy Chicago még ezzel a rettenetes rekorddal sem fér be az Egyesült Államok nagyvárosainak top 10-es listájába, ha a százezer lakosra jutó erőszakos bűncselekmények számát nézzük. Chicago csupán 17. ezen a listán (2016-17-es adatok alapján), az első öt: St. Louis, Detroit, Baltimore, Memphis, Kansas City. A nagyvárosok gyilkossági világranglistáját pedig a mexikói Tijuana vezeti, sőt az első öt helyezett mind mexikói város. St. Louis a kilencedik, Baltimore a tizenegyedik, Chicago nincs a legsúlyosabb ötvenben. (Chicago Sun-Times)