Járványügyi bevetési egységet hoz létre a kormány

járvány
2020 június 15., 15:47
Lakatos Tibor rendõr ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának vezetõje és Müller Cecília országos tisztifõorvos egy mentõautó felszerelését nézi a járványügyi bevetési egységnek tartott eligazítás után a Rendõrségi Igazgatási Központ elõtt, a XIII. kerületi Teve utcában 2020. június 15-én
photo_camera Lakatos Tibor rendõr ezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelõs operatív törzs ügyeleti központjának vezetõje és Müller Cecília országos tisztifõorvos egy mentõautó felszerelését nézi a járványügyi bevetési egységnek tartott eligazítás után a Rendõrségi Igazgatási Központ elõtt, a XIII. kerületi Teve utcában 2020. június 15-én Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

Hétfő délután Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának vezetője bejelentette egy új járványügyi akciócsoport, a járványügyi bevetési egység létrehozását.

Az ezredes arról beszélt az MTI jelentése szerint, hogy mivel új szakaszába lépett a járványügyi védekezés, ezért új eszközök bevetésére van szükség, hogy a védekezési képesség ne csökkenjen.

A kormány ezért úgy döntött, hogy a veszélyhelyzet megszűnését követően is fenntartja a járványügyi készenlétet és létrehoz egy ideiglenesen működő szervezeti egységet. A bevetési egységre azért van szükség, hogy gyorsan és azonnal lehessen reagáln, ha valahol rövid időn belül nagy számban regisztrálnának új koronavírusos megbetegedéseket. A járványügyi bevetési egység fog részt venni az elsődleges feladatok végrehajtásában és támogatást nyújt az illetékes hatóságoknak.


A hatfős egységet Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos vezeti, tagja Jackovics Péter, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főosztályvezetője, Cseh Krisztián, az országos kórházfőparancsnoki támogató törzs vezetője, Pápai György, az Országos Mentőszolgálat orvosigazgatója, Lénárt Endre, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyettes főigazgatója, valamint Miklovich János, a Magyar Honvédség 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljának parancsnoka.


A védekezésbe bevonhatják a területileg illetékes védelmi bizottságban részt vevő szervezetek kijelölt állományát, a területileg illetékes kórházparancsnokokat, valamint a vegyivédelmi zászlóaljat is.

Az egység nagyjából úgy fog működni, Lakatos elmondása szerint, hogy ha az operatív törzs vezetőjének tudomására jut, hogy intézkedésre van szükség például egy kórháznál vagy idősotthonnál, utasítja őt mint az ügyeleti központ vezetőjét, ő pedig az ügyeleti központon keresztül értesíti a bevetési egység vezetőjét, tagjait, valamint az országos kórházfőparancsnoki törzset. Ezt követően a bevetési egység tagjai egymással egyeztetve, saját hatáskörben kezdik meg a munkát, ahogy a kórházfőparancsnoki törzs is jelentést tesz az országos kórházfőparancsnoknak, aki ugyancsak saját hatáskörben teszi meg a szükséges intézkedéseket.

A bevezetési egységet vezető Szabó Enikő jogosult lesz azonnali korlátozó intézkedések bevezetéséről dönteni, például látogatási tilalmat, kijárási tilalmat, területlezárást, kijárási korlátozást rendelhet el, illetve határozhat az egyéni védőeszközök felhasználásának rendjéről, az egészségügyi személyzet átrendeléséről, valamint fertőtlenítéseket is elrendelhet. Neki kell kialakítania a helyszíni vezetési pontot, meg kell szerveznie az együttműködést, valamint rendszeresen tájékoztatnia kell az ügyeleti központot.