A koronavírus-járvány nem okozott csúszást a paksi bővítésben

politika
2020 június 19., 11:29

Semmilyen késedelmet nem okozott a koronavírus-járvány a paksi bővítés folyamatában, válaszolta a beruházásért felelős miniszter Szél Bernadett kérdésére. Süli János szerint

"a kivitelőzök ebben a mindenki számára nehéz helyzetben is helytálltak. (..) A Paks II. Zrt. pedig 2020. június 30-án benyújtja az Országos Atomenergia Hivatalhoz eddigi legfontosabb engedélykérelmét, amely a létesítési engedély megszerzését célozza."

Bár a kormány sokáig a brüsszeli vizsgálatra kente a késést, miután az Európai Bizottság 2016 novemberében rábólintott a bővítésre, nem történt érdemi előrelépés. Az orosz fél ugyanis nem tudta leszállítani az engedélyezéshez szükséges terveket.

Ha valóban sikerül június végéig benyújtani, akkor az Országos Atomenergia Hivatalnak 15 hónapja lesz a tervek ellenőrzésére. Akkor, ha hiánypótlást vagy javítást kérnek, ez az idő hosszabbodhat is.

Legkorábban 2021 év végén, 2022 év elején kezdődhet meg a kivitelezés. A Roszatom leggyorsabb referenciájával kalkulálva a két új paksi blokk közül az első 2030-ra készülhet el. Lázár János a kormány nevében vállalt ígéret még úgy szólt, hogy 2023-ban az első blokk már áramot fog termelni.