Kevés támogatottsága van a liberális demokráciának az EU keleti végein

Tíz középkelet-európai országban készített kutatást a Globsec nevű nemzetközi think tank a liberális demokrácia, mint politikai rendszer megítéléséről.

Az eredmények lesújtóak, mármint a liberális demokraták szempontjából:

Tíz országból négyben: Szlovákiában, Litvániában, Lettországban és Bulgáriában a válaszadók kevesebb mint fele támogatta „a rendszeres választásokat és többpártrendszert jelentő” liberális demokratikus államberendezkedést.

- írja a Politico.

Bulgáriában a válaszadók 45 százaléka szerint tesz jót az országnak, ha „erős és határozott vezetője van, akinek nem kell törődnie a parlamenti választásokkal”.

A bevallottan illiberális államot építő Orbán-kormány alatt a magyar válaszadók meglepően nagy része, 81 százaléka a liberális demokráciára esküszik az erős vezetővel szemben. Nálunk már csak Ausztriában nagyobb ennek a politikai rendszernek a támogatottsága a 10 vizsgált ország közül.

A jelentés szerzői szerint az eredmények rámutatnak, hogy a liberális demokrácia támogatottságát nem feltétlenül befolyásolja, hogy az adott országban éppen milyen a demokrácia minősége.

Magyarország és Lengyelország példája mutatja, hogy olyan országban is lehet erős ez a támogatottság, amelyeket az utóbbi években már a hanyatló demokráciák közé sorol a nemzetközi közvélemény - állítják.

A kutatásban más kérdések is szerepeltek: kiderült például, hogy míg Szlovákiában a válaszadók 50 százaléka szerint a nyugati társadalmak befolyása veszélyt jelent a nemzeti identitásukra és értékrendszerükre, addig Ausztriában, Magyarországon és Lengyelországban csak 24-23-23 százalék gondolta ezt. 

A migrációra a szlovák válaszadók 72, az észtek 56, a magyarok 52m a csehek 72 százaléka gondolt identitásukat és értékrendjüket fenyegető tényezőként.

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér