Az új-zélandi boltok többé nem rébuszokban beszélnek a tamponról és a betétről

külföld
2020 június 26., 07:14

A világon elsőként az Új-Zélandi boltok felhagynak a tamponok, betétek eufemizálásával a bolti címkéken. Többé nem higéniai, egészségügyi termékeknek hívják őket, hanem nevén nevezik a dolgokat: menstruációnak (angolul period).

A Countdown új-zélandi szupermarket lánc szóvivője jelentette be a címkék lecserelését, és hozzátette, hogy a világon sehol nem tették meg még ezt a lépést.

„Az olyan szavak, mint a „személyes higiénia” és az „egészségügyi termékek”, azt a benyomást keltik, hogy az élet teljesen természetes részét képező időszakban valamit rejtegetnünk kell , vagy hogy egészségtelen. Pedig ez egyáltalán nem az, és az erről való gondolkodás meváltoztatásában mi fontos szerepet játszunk” - mondta Kiri Hannifin, a cég szóvivője.

Az intézkedés nyomán nem csak a menstruációs termékeket, de az eddig „intim higéniának” hívott árukat (például intim törlőkendőket) is átkeresztelik, nemi törlőkendőkre.

Új-Zéland a közelmúltban egy másik nagy lépést is megtett a témakörben: ingyenessé tették az iskolák számára a betéteket és tamponokat. Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern szerint minteg 94 ezer lány nem megy iskolába azért, mert nem tudják megfizetni a betétek és tamponok árát.

A menstruációs termékek megvásárlása szerte a világon problémát jelent, többek között Magyarországon is beszélhetünk menstruációs szegénységről. Sok ország már felismerte ezt a problémát, és ingyenessé vagy legalábbis kedvezményessé tette ezeket a termékeket. Norvégiában például az itthoni ár (OB tampon esetében 800 forint) feléért lehet vásárolni, és minden negyedik ingyen van.

A fejletlenebb országokban a menstruációs szegénységet az is tetézi, hogy elképesztően nagy tabu téma a havi vérzés. Azoknak, akik szeretnének elmélyedni a témában bátran ajánlom Rayka Zehtabchi Oscar-díjas rövid dokumentumfilmjét, a Periodot, ami azt mutatja be, hogy az indiai nők tisztátlannak számítanak a menstruációjuk alatt, templomba se mehetnek, a férfiaknak pedig fogalmuk sincs az egészről. (Guardian)