Az új-zélandi boltok többé nem rébuszokban beszélnek a tamponról és a betétről

A világon elsőként az Új-Zélandi boltok felhagynak a tamponok, betétek eufemizálásával a bolti címkéken. Többé nem higéniai, egészségügyi termékeknek hívják őket, hanem nevén nevezik a dolgokat: menstruációnak (angolul period).

A Countdown új-zélandi szupermarket lánc szóvivője jelentette be a címkék lecserelését, és hozzátette, hogy a világon sehol nem tették meg még ezt a lépést.

„Az olyan szavak, mint a „személyes higiénia” és az „egészségügyi termékek”, azt a benyomást keltik, hogy az élet teljesen természetes részét képező időszakban valamit rejtegetnünk kell , vagy hogy egészségtelen. Pedig ez egyáltalán nem az, és az erről való gondolkodás meváltoztatásában mi fontos szerepet játszunk” - mondta Kiri Hannifin, a cég szóvivője.

Az intézkedés nyomán nem csak a menstruációs termékeket, de az eddig „intim higéniának” hívott árukat (például intim törlőkendőket) is átkeresztelik, nemi törlőkendőkre.

Új-Zéland a közelmúltban egy másik nagy lépést is megtett a témakörben: ingyenessé tették az iskolák számára a betéteket és tamponokat. Új-Zéland miniszterelnöke, Jacinda Ardern szerint minteg 94 ezer lány nem megy iskolába azért, mert nem tudják megfizetni a betétek és tamponok árát.

A menstruációs termékek megvásárlása szerte a világon problémát jelent, többek között Magyarországon is beszélhetünk menstruációs szegénységről. Sok ország már felismerte ezt a problémát, és ingyenessé vagy legalábbis kedvezményessé tette ezeket a termékeket. Norvégiában például az itthoni ár (OB tampon esetében 800 forint) feléért lehet vásárolni, és minden negyedik ingyen van.

A fejletlenebb országokban a menstruációs szegénységet az is tetézi, hogy elképesztően nagy tabu téma a havi vérzés. Azoknak, akik szeretnének elmélyedni a témában bátran ajánlom Rayka Zehtabchi Oscar-díjas rövid dokumentumfilmjét, a Periodot, ami azt mutatja be, hogy az indiai nők tisztátlannak számítanak a menstruációjuk alatt, templomba se mehetnek, a férfiaknak pedig fogalmuk sincs az egészről. (Guardian)

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér