Eltűnt 1,9 milliárd euró, európai botránnyá dagadhat a német Wirecard ügye

külföld
2020 június 26., 14:00

Az egyik legnagyobb német tőzsdei cég, a digitális fizetési megoldásokkal foglalkozó Wirecard trükközéseire már évekkel ezelőtt felfigyelt a német pénzügyi felügyelet és a rendőrség. Könyvvizsgálók már jelezték, hogy nincs minden rendben a cég és a leányvállalatai mérlegében, és a nemzetközi sajtóban is egymást érték a leleplező cikkek.

De csak most tavasszal jutottal el oda, hogy felgyorsuljanak az események. Események az elmúlt hetekből:

  • A múlt héten már negyedszer halasztották el a cég 2019-es beszámolójának közzétételét.
  • A menedzsment elismerte, hogy valószínűleg nincs az az 1,9 milliárd eurós tétel, ami miatt a könyvvizsgáló nem tudta lezárni a Wirecard 2019-es kimutatásait.
  • A korábbi vezérigazgatót, Markus Braunt letartóztatták, majd még aznap 5 millió euró óvadék mellett szabadlábra engedték. A müncheni ügyészség jár el vele szemben tiltott piacbefolyásolás miatt.
  • A Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a céget, majd közölte, hogy már nem készít hitelbesorolást a cégről.
  • Csődeljárást kezdeményezett a cég.
  • A legfontosabb üzleti partnerei meg akarják szakítani a kapcsolatukat a Wirecarddal.

Az elmúlt években a Wirecard az egyik legnagyobb tőzsdei értékű német céggé nőtt, a csúcson több mint 24 milliárd euró volt a piaci kapitalizációja, a részvényei bekerültek a 30 legnagyobb német vállalat papírjait tömörítő DAX-ba is, és a legnagyobb európai cégek részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600-ba is. Most viszont a cég piaci értéke 400 millió euróra esett vissza.

A legfrissebb hír, hogy a Curve nevű szolgáltatást, amivel egy virtuális kártyát lehetett csinálni, és a bankoknál sokkal jobb árfolyamon transzferálni különböző devizaszámlák között, szintén lekapcsolták, ugyanis a kártyakibocsátója a Wirecard volt – írja a Forbes.

photo_camera Fotó: FrankHoermann/Sven Simon/dpa/AFP

A Portfolio azt írja, ekkora botrány még nem a német tőzsdei cégek történetében, az események több ezer intézményi és lakossági befektetőt döntöttek be, sokak szerint az egész német tőkepiac, a befektetői kultúra, a német cégek nemzetközi megítélése is sérült.

Már keresik a felelősöket a német pénzügyi felügyeletnél és a cég könyvvizsgálójánál, az EY-nál is. Az Európai Bizottság szerint tisztázni kell azt, hogy a német pénzügyi felügyelet, a BaFin milyen szerepet játszott a történetben. (Portfolio, Forbes)