Orbán bejelentette, hogy Magyarországon sosem fogják magukra hagyni az egyenruhásokat

POLITIKA
2020 június 27., 08:35

"Magyarországon sosem fogják magukra hagyni az egyenruhásokat" - közölte a frissen avatott rendőrtisztekkel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának tisztavatóján Orbán Viktor. A miniszterelnök az elhangzottak alapján az Egyesült Államokban a rendszerszintű rasszizmus, a feketéket és más színes bőrűeket aránytalanul sújtó rendőri erőszak elleni tömegtüntetéseket "példátlan erőszakhullámnak" nevezte, melyeken "megalázzák" a fegyveres szerveket.

Orbán Viktor 2020. június 27-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségén a budavári Kapisztrán téren. Mellette Koltay András, az NKE rektora.
photo_camera Orbán Viktor 2020. június 27-én, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Rendészettudományi Karának és Katasztrófavédelmi Intézetének tisztavatási ünnepségén a budavári Kapisztrán téren. Mellette Koltay András, az NKE rektora. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán szerint a rendőröket nem csupán az utcákon, hanem a politikában is megalázzák, "a közrend őreit rasszistának minősítik, az egyenruhások iránti közmegbecsülést köztéri szobrokkal együtt döntik le". Mi több, Orbán értékelése szerint "az állam és a törvény kivonul az utcáról".

Az Egyesült Államokban május végén kezdődtek tömeges tüntetések a rendőri erőszak és a rendszerszintű rasszizmus ellen azután, hogy minneapolis városában egy rendőri túlkapások miatt már korábban is fegyelmezett rendőr 8 percen és 46 másodpercen át térdelt egy nem erőszakos bűncselekménnyel gyanúsított, ellenállást nem tanúsító, viszont légzési nehézségeit folyamatosan jelző afroamerikai gyanúsított nyakán, aki egy idő után már eszméletlenül hevert a térde alatt, és aki kórházba szállítása után bele is halt a bántalmazásba.

A tüntetések olykor zavargásokba torkolltak, de javarészt békésen zajlottak - bár a rendőrség gyakorta még a békés tiltakozókkal szemben is aránytalanul erőszakosan lépett fel, például amikor Donald Trump elől takarítottak el gumibotozva, könnygázazva amúgy békés tiltakozókat.

Orbán a tisztavatón azt mondta, hogy "Magyarország nem ilyen ország, és nem is lesz ilyen. Magyarország pénzügyei rendben vannak, gazdasága egészséges, az emberek tudnak és akarnak dolgozni". Ehhez még hozzátette, hogy "mi, magyarok, feketeöves válságkezelők vagyunk".

Frissen avatott rendőrtisztek vonulnak a miniszterelnök előtt.
photo_camera Frissen avatott rendőrtisztek vonulnak a miniszterelnök előtt. Fotó: Koszticsák Szilárd/MTI/MTVA

Orbán a tisztavatón azt is kijelentette, hogy "Magyarországon minden élet számít". Ezt az angolszász világban aligha jelenthette volna ki úgy, hogy ne okozzon azonnal óriási botrányt: a "minden élet számít" (All lives matter) a fehér felsőbbrendűséget hirdetők válaszjelszava a rendszerszintű rendőrségi rasszizmus ellen küzdő Black Lives Matter mozgalomra. Orbán arról is beszélt, hogy az általa jónak tartott világ fenntartásához, ahol "a törvény az ártatlanokat, és nem a bűnözőket védi, ahol megvédjük magunkat a migrációtól", szükség lesz a most esküt tettek elkötelezettségére és helytállására.

A miniszterelnök szimbolikusnak nevezte, hogy a tisztavatást a budai várban, "az ezeréves magyar állam központjában, szíve közepén" tartják, mert ez szerinte azt jelzi, hogy "a mi hazánk szíve közepe a törvényesség, a jog és a rend".

A miniszterelnök a hazaszeretet fogalmát is definiálta, amely az ő értelmezésében "a mindennapos érzete annak, hogy az ország, amelyben az ember él, a hazája, amelyből csak egy van". Azt is mondta, hogy "csak a magyar nyelv képes egyetlen szóba belesűríteni az országot, a népet, a szülőföldet és az otthont, ahogy ezt a haza szó teszi". Ez annyiban igaz, hogy az angol nyelvben nincs tökéletes megfelelője a "haza" kifejezésnek", de a németben például van: a Heimat fogalma tökéletesen megfeleltethető a hazának. A Heimat kifejezés amúgy ugyanúgy a romantika korának szüleménye, mint az azonos értelmű magyar "hon", amit a nyelvújítók elevenítettek fel "szülőföld" értelemben. (Via MTI)