Perrel fenyegeti a Rolling Stones Trumpot és csapatát, mert jogosulatlanul játsszák dalaikat gyűléseiken

Mick Jagger és Keith Richards 2019 augusztusában, a kaliforniai PasadenábanFotó: KEVIN WINTER/AFP

Jogi lépéseket helyezett kilátásba a The Rolling Stones menedzsmentje, miután Donald Trump stábja továbbra sem reagált írásbeli felszólításaikra, és továbbra is felhasználják az együttes dalainak felvételeit politikai nagygyűléseiken. 

A banda jogi képviselői és a fellépéseiket szervező BMI már többször jelezte az elnöki csapatnak, hogy jogosulatlanul játszák le dalaikat, de eddig nem kaptak választ. Most azt írták közleményükben, hogy „Trump utoljára használhatta Jagger és Richards számait a kampányához”, és ha újra használják valamely szerzeményüket, perelni fognak.  

A közleményben ez így áll: „this could be the last time Trump uses any Jagger/ Richards songs on his campaigns”, ami egy Stones-klasszikusra utal: 

Némileg ironikus módon, a szám amiről szó esik, azaz amit Trump jogosulatlanul használ, az egyik leghíresebb Stones-dal, a „You Can't Always Get What You Want.” 

Ez a dal már a 2016-os kampány során is rendszeresen is felcsendült a Trump-gyűléseken, és most újra hallani lehetett a múlt héten Tulsában, ahol a republikánus jelölt megtartotta első nagy rendezvényét és beszédét a koronavírus-járvány kitörése óta.  

A BMI a Deadline kérdésére annyival egészítette ki a történetet, hogy több mint 15 millió dal áll a politikusok, így a Trump-kampány rendelkezésére, amelyet minden jogi fenntartás nélkül használhatnak. Ugyanakkor, a licencek tulajdonosainak van lehetőségük, hogy egyes előadók és dalok felhasználási jogát felfüggesszék, és a Stones élt már ezzel a lehetőséggel ennek a konkrét dalnak az esetében is.

A teljes képhez tartozik, hogy a tulsai nagygyűlésen felcsendült Tom Petty „I Won't Back Down” című dala is, amelynek lejátszására a művész családjának közleménye szerint szintén nem volt jogosultsága a Trump-csapatnak. „Tom Petty sose egyezett volna bele, hogy dalait gyűlöletkampányokhoz használják fel. Ő összehozni szerette az embereket, nem egymásnak ugrasztani”- állt a Petty-család közleményében. (Rolling Stone)   

Vannak olyan időszakok, amikor kulcsfontosságú, hogy mindenki gyorsan megbízható információkhoz juthasson. Mi a 444-nél minden nap ezen dolgozunk.

Amennyire tőlünk telik, igyekszünk segíteni eligazodni ebben a gyorsan változó, bizonytalan helyzetben.

De ehhez nekünk is szükségünk van a ti segítségetekre. A lap már eddig is csak a ti támogatásotokkal tudott működni, és a most következő időszakban ez várhatóan még inkább így lesz. Ahogy lelassul a gazdaság és az élet, teljesen érthető módon kevesebb lesz a hirdetés is.

Nekünk viszont most kell a legjobban teljesítenünk, amikor a legnagyobb szükségetek lehet ránk. Hogy a legpontosabb információk birtokában tudjatok döntést hozni a saját életetekről, egészségetekről, biztonságotokról.

Ezért arra kérünk, hogy ha teheted, támogasd a munkánkat. Akár néhány száz forint is számít.

Koronavírus Hírek, háttér