Kábítószer-birtoklás miatt elítélték a magyar laposföld-hívő mozgalom vezetőjét

bűnügy
2020 július 01., 10:43

Hat év fegyházbüntetésre, és nyolc év közügyektől eltiltásra ítélte a bíróság nagy mennyiségű kábítószer birtoklásáért Székely Sándort, a magyar laposföldes mozgalom alapítóját - írja a 24.hu.

A mogyoródi vállalkozót még 2016-ban vette őrizetbe a rendőrség, miután családi háza pincéjében csaknem 400 tő marihuánát, egy vödörben több kilogramm száraz növényt, egy ládában pedig közel három kiló növényi gumót találtak.

A Székely ellen indult büntetőeljárás már négy éve húzódik, szerdán volt az utolsó tárgyalás: a perbeszédben az ügyész azt hangsúlyozta, hogy a vádlott telefonján lévő fotók tanúsága szerint Székely minimum két évig termesztett otthonában kannabiszt.

A férfi védőügyvédje azt mondta, Székely lelki problémák miatt fordult a droghoz: magánéleti gondok miatt, és mert feltalálóként kihasználták, elvesztette mindenét. Székely egyébként korábban teljes körű beismerő vallomást tett: elismerte, hogy húsz évig rendszeresen használt kannabiszt, és azt mondta, vállalja a következményeket. Erre az ügyvédje most enyhítő körülményként most is hivatkozott.

A Székelyre hat év fegyházbüntetést és nyolc év közügyektől eltiltást kiszabó bíró az indoklásban kifejtette: nemcsak a nagy mennyiségű kábítószer birtoklása, hanem az is közrejátszott az ítéletben, hogy a vállalkozó lopott árammal működtette évekig az ültetvényt.

Amit végül enyhítő körülményt értékelt, az Székely büntetlen előítélete, a megbánás és a bűncselekmény óta eltelt sok idő volt. A férfi jó magaviselettel a büntetés kétharmadának letöltése után feltételesen szabadulhat, az előzetes időtartamát pedig levonják a büntetésből.

Az ítélet nem jogerős, a védelem az áramlopás vádját nem ismerte el, ezért ez ügyben felmentésért, a kábítószer miatt pedig a büntetés enyhítéséért fellebbezett - írja a lap.