Tízezer embert teszteltek, de csak három aktív fertőzöttet találtak az országos szűrésen

Egészségügy
2020 július 01., 07:42

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetemrektora, a klinikai járványelemző munkacsoport vezetője szerdán jelentette be, hogy

10 575 PCR-tesztből 3 lett pozitív a csaknem 18 ezer ember bevonásával májusban végzett országos, reprezentatív koronavírus-szűrővizsgálaton.A három pozitív esetet eredményező PCR-mintavételek közül két ember éppen kórházban feküdt. Merkely Béla ismertette: a PCR-teszttel igazolt aktív fertőzöttek aránya 0,029 százalék, a fertőzöttek becsült száma a vizsgálat idején 2421 volt.

A mintát adók közül 70 szeropozitív esetet találtak, ez alapján a magyar lakosság 0,68 százaléka, 56 439 ember eshetett át a fertőzésen május 16-ig. Az Index beszámolója megemlíti, hogy a fertőzésen már átesetteket vizsgálva a legnagyobb arány Budapesten és a Nyugat-Dunántúlon volt.

Így Merkely szerint mind az aktív fertőzöttségi ráta (2,9 fő 10 ezer lakosból), mind pedig az átfertőzöttség aránya (68 fő 10 ezer lakosból) alacsonynak mondható.

photo_camera Merkely Béla Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kérdőívek eredményéből az látszik, hogy a vírussal fertőzöttek között jelentősen gyakoribb volt a szaglás- és ízlésvesztés, valamint az izom és ízületi fájdalmak.Azok között, akik átestek a fertőzésen gyakran említett tünet volt a légzésnehézség és a hasmenés. És körükben valamennyivel gyakoribb – 54,4 százalék – volt a krónikus betegségek előfordulása az átlagpopulációra jellemző 41,5 százalékhoz képest. De megállapították azt is, hogy tendenciózusan gyakoribb a fertőzés egyes társbetegségek esetén (magas vérnyomás, szívbetegség, krónikus tüdő-, máj- és vesebetegség).

Mag Kornélia, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnökhelyettese elmondta: a mintavételre 17 787 tizennégy évesnél idősebb, magánháztartásban élő embert választottak ki 489 településről, közülük 10 575 fő tett eleget a meghívásnak és vett részt a 2020. május 1-16. közötti vizsgálatokban és adott mintát legalább az egyik vizsgálathoz.

A vizsgálat részét képező kérdőívet 12 236-an töltötték ki, a vírus antitestét és RNS-ét kimutató vizsgálatra 10 575-en mentek el. 10 474 esetben volt kérdőív és teszt is. A részvételi arány tehát 67,7 százalék volt.

A H-UNCOVER vizsgálatot az SE vezetésével a négy hazai orvosképző egyetem és a KSH végezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával.

Merkely hangsúlyozta, hogy a jövőben fontos rendszeres időszakonként megismételni ezt a reprezentatív felmérést, különösen amíg nincs vakcina. Hozzátette, hogy az orvosképző egyetemek folytatják a szűrővizsgálatokat a járvány lecsengése után is, így továbbra is fontos őrszem funkciót látnak el a járványveszély ideje alatt. (MTI/Semmelweis/Index)